Parima lõunauinaku saladus

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni võib tulla ka töölaua taga.
Uni võib tulla ka töölaua taga. Foto: SCANPIX

Uuringute järgi võivad uinakud mõjuda inimesele nii hästi kui ka halvasti, sõltudes magamiseks valitud ajast, uinaku kestusest ning inimese vanusest ja tervislikust seisundist.

«Uinakud mõjutavad ka ööune pikkust,» ütles meditsiinipofessor ning naiste uinakutest raamatu kirjutanud Joyce Walsleben ja lisas, et üldiselt on uinakud pigem kasulikud, sest «enamik inimesi ei saa piisavalt magada», vahendas Newsmax Health.

Teisisõnu, uinakud võivad aidata vähendada unepuudust, mis vaevab paljusid. Lisaks aitab lühike päevane uni inimestel virguda ning jõudsamalt töötada. «Uinakud võivad elvdada mõtlemist ning aidata kiiremini otsuseid vastu võtta ja muutustele reageerida,» rääkis Walsleben.

New Yorgi Stony Brook ülikooli reisdendid tukastasid oma lõunapausi ajal 20 minutit ning võrreldes uinumisest loobunud kolleegidega paranesid nende vaimsed võimed ning erksus. Ka teised uuringud on näidanud, et uinaku järel oli inimestel lihtsam õppida, probleeme lahendada, mõelda ja meenutada varem õpitut.

Peale selle aitab tukastamine parandada tuju. Saksamaal kahe aasta eest läbi viidud uuringust selgus, et depressiooni põdevad inimesed, kes lõuna ajal magasid, tundsid pärast uinakut, kuidas nende meeleolu paranes.

Aga tukastamisest on kasu vaid siis, kui magada kuni 30 minutit. Kui magate kauem, jääte suureme tõenäosusega sügavamasse unne. Stanfordi ülikooli meditsiinikeskuse psühhiaatri ja käitumispsühholoogi Clete Kushida sõnul võivad üle pooletunnised uinakud põhjustada uimastust, mis võib tekkida, kui ärgata keset unetsüklit. Üks tsükkel kestab 90 minutit.

Oluline on kontrollida uinakute pikkust ning panna äratuskell õigeks ajaks helisema. Samuti on oluline plaanida, mis ajal päevast tukastada.

«Kui minna magama kell 11 õhtul ja tõusta kell 7, oleks kõige parem uinaku tegemise aeg kell kaks pärastlõunal,» rääkis Walsleben. Tukastamise kellaaeg tuleks valida vastavalt oma magamineku ja tõusmise kellaajale, kuid kõige parem oleks tema sõnul teha lõunauinak ajavahemikus kella ühest pärastlõunal kuni neljani õhtupoolikul.

Kui tukastada pärast nelja, mõjutab uinak liialt loomulikku magamise ja ärkamise tsüklit ehk keha ööpäevast rütmi, muutes õhtul uinumise keerulisemaks.

Magamiskoha valik sõltub magajast, kuid võtmesõna on mugavus, sest muidu võib selg või kael kangeks jääda.

Peale selle ei tasuks päevas liiga palju uinakuid teha. Kui tunnete, et tukastamise sagedus või uinakute pikkused hakkavad segama ööund, tasuks arstiga nõu pidada. «Need tundemärgid võivad anda märku, et magamisest on saanud näiteks psüühikaga seotud probleem, mis mõjutab ka elukvaliteeti,» ütles Kushida ja lisas, et uinakud võivad täiendada ööund, kui mitte seda asendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles