Söömishäired võivad alguse saada juba algkoolieas

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võivad söömishäired alguse saada juba enne puberteediiga ning olla seotud teiste vaimse tervise probleemidega.

Kanada teadlased võtsid vaatluse alla 215 söömishäiretega last vanuses 8 kuni 12. Enam kui 15 protsenti lastest kutsus endal aeg-ajalt esile oksendamist ja umbes 13 protsendil esines buliimialaadset käitumist. 52 protsenti lastest oli vähemalt korra söömishäirete tõttu hospitaliseeritud ja 48 protsenti oli saanud ambulatoorset ravi, kirjutab Web MD.

«Paljud teadlased usuvad, et buliimiat esineb vaid teismeeas, kuid meie uuring näitab, et probleem võib tekkida palju varem. On võimalik, et see on praegu puuduliku teadlikkuse ja uurimise tõttu aladiagnoositud,» ütles uuringu juhtivautor, Montreali ülikooli kliiniline psühhoolg professor Dominique Meilleur.

Psühhiaatrilisi probleeme esines 36 protsendi vaadeldud laste peredes ja paljudel lastel oli vaimse tervise häireid, nagu ärevus, tuju- ja tähelepanuhäired.

Ligi 23 protsenti lastest ütles, et neid on kiusatud või solvatud nende välimuse pärast.

«Mõnede laste puhul võib kiusamine esile kutsuda või tugevdada muret oma väljanägemise pärast ja viia ka muutusteni söömiskäitumises,» ütles Meilleur.

95 protsendil uuringu raames vaatluse all olnud lastest esines piiravat söömiskäitumist, 69 protsenti oli mures kaalus juurdevõtmise pärast ja pea 47 protsenti pidas ennast paksuks.

Meilleuri sõnul kinnitab see kõik, et mure oma väljanägemise pärast ja sellega seotud söömishäired saavad alguse juba algkoolieas, mitte aga puberteedieas. Samuti leidsid teadlased, et söömishäired ei ole vaid tüdrukute probleem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles