Üheksa haigust, mida põhjustab seks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseportaal Everyday Health toob välja üheksa terviseprobleemi, mida põhjustab seksuaalne vahekord.

Kui seksiks pole tuju ja kuklas vasardavad häirivad mõtted, et «pea valutab» ning viimasel ajal on ka enesetunne hele või sulle lihtsalt ei meeldiks mõte oma valusat kurku ja tilkuvat nina partneriga jagada, võib selle kõige põhjuseks olla seks ise.

Seks ise võib olla paljudel juhtudel see, mis inimestel teatud vaegusi põhjustab. Näiteid leidub nii seksijärgsest depressioonist kuni orgasmijärgse sündroomini.

1. Mälukaotus

Mõned aastad tagasi puutusid arstid kokku Washingtonist pärit naisega, kelle juhtum neid sügavalt hämmastas. Naise sõnul tabas teda igal korral, mil ta abikaasaga veidi metsikumalt seksis, mõne tunni pärast mälukaotus. Diagnoosiks pandigi naisele äkiline mälukaotus ehk amneesia. Siiski on oluline teada, et äkilist mälukaotust võivad põhjustada mistahes tegevused ning tingimata ei pea selle põhjustajaks olema seks.

2. Peavalu

Kui seksiisu pole, on käepärane ja üsna usutav vabandus see, kui öelda, et pea valutab. Kuid leidub ka neid, kelle peavalus on süüdi seks. Nimelt tõuseb seksi ajal ajus vererõhk ja valu tipphetk saabub orgasmi hetkel, mis võib jätkuda kuni pool tundi. Sellise peavalu ilmnedes on soovitatav pool tundi enne seksi algust üks valuvaigisti võtta – see välistab hilisemad probleemid.

3. Depressioon

Mõnikord tuleb ette, et kohe mitte ei lähe ja vahekorra lõppedes mõistad, et see ei pakkunud sulle rahuldust. Siis võib saabuda nn seksijärgne depressioon. Fakt on ka see, et naiste puhul võib depressioon seksile järgneda ka siis, kui vahekord oli nauditav ja rahuldustpakkuv ning suisa kuni 10 protsenti naistest kogeb depressiooni sümptomeid regulaarselt. Selgitust sellele pole leitud. Põhjusteks pakutakse hormonaalsüsteemi kõikumisi ja probleeme suhetes partneriga. Näiteks et depressiooni kogeja tunneb end ebavõrdsena partneri kõrval.

4. Allergia

Sperma suhtes võib esineda ka allergiaid. Statistika järgi on üks 40 000 naisest sperma suhtes allergiline. Ka toiduallergia võib tuua kaasa seksist põhjustatud allergiat. Näiteks kui naisel on pähkliallergia ning tema partner on neid just söönud, võib naise allergia spermaga kokkupuutel ägeneda. Sellise olukorra vältimiseks tasuks kasutada kondoomi.

5. Haigestav seemnepurse

Kui mees kogeb pärast seemnepurset gripilaadseid sümptomeid, võib selle põhjuseks olla POIS-sündroom (ingl k postorgasmic illness syndrome). Väsimuse, nohu, pea- ja lihasvalu ilmnedes võib sündroom endast märku anda. Selgitust, miks see ilmneb,  pole veel tänini leitud, kuid probleemiga arvatakse kokkupuutuvat 0,25 protsenti meestest.

6. Kuseteede põletik

Kui oled kunagi kokku puutunud kuseteede põletikuga, tead hästi, millised on sümptomid. Valulikkus urineerides, vajadus sooritada istet tavalisest sagedamini ning tunne, et põis ei saanud täiesti tühjaks. Sageli on aga naised just need, kes on kõige vastuvõtlikumad põie- ja kuseteede põletikule. Seks võib olla aga ka üks tegevus, mis põletikku soodustab, sest just seksi ajal vahetavad partnerid baktereid, mis võivad ka kuseteedesse liikuda. Kui põletik ilmneb, tasub pärast seksi koheselt tualetis käia – see väljutab kutsumata külalised kuseteedest.

7. Tupeseen

Selle haigusega kaasneb sügelus, mida avalikus kohas leevendada ei saa. Nii sperma kui ka libesti võivad olla põhjuseks, miks naistel tupeseen tekib. Sügelev ja kohutavalt ebameeldiv põletikuline haigus võib olla tingitud nii hormoonide kõikumisest, antibiootikumide kasutamisest kui ka tupe pH-taseme muutusest.

8. Bakteriaalne vaginoos

Vagiina on piltlikult öeldes ääreni baktereid täis – mõned neist on head bakterid (mis aitavad kontrollida halbu) ja teised jälle pahad. Kuid kui heade ja pahade bakterite tasakaal väljub kontrolli alt, võib tekkida üks üsna sage põletikuline reaktsioon – bakteriaalne vaginoos.

Seda haigust iseloomustab halb «kalalõhnaline» lehk ja sügelus. See ei kandu seksuaalselt, kuid ärritus võib tekkida just seksi tõttu. Samuti võib see olla ekstreemne reaktsioon pH-taseme muutustele, mida sageli põhjustab sperma. Põhjuseks võib olla ka pärast anaalseksi vagiinasse sattunud bakterid, mis aitavad kaasa põletikuliste protsesside laienemisele. Kui kahtlustad bakteriaalset vaginoosi, peaksid külastama oma günekoloogi, kes saab määrata ravi.

9. Gripp

Täiesti ilmselge on see, et külmetusviiruse korral tasuks seksist hoiduda, sest nii kanduvad bakterid kindlasti sinu partnerini ja kallim haigestub enam kui kindlalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles