Rootsi suitsetajaid ootavad ees kibedad päevad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Karli Saul

Rootsi tervishoiuamet tegi ettepaneku keelata suitsetamine bussipeatustes, välirestoranides, keldrikohvikutes ja mänguväljakutel.

Eesmärgiga vähendada passiivsete suitsetajate hulka Rootsis on tervishoiuamet väljastanud üsnagi olulise ettepaneku vähendada neid kohti, kus avalikult suitsetamine seni veel lubatud on, vahendab Rootsi The Local.

«On aeg avalik ruum vabastada sigaretisuitsust,» ütleb ameti juht Johan Carlson oma ametlikus teates.

«Paljud inimesed tunnevad end ebamugavalt suitsetajate läheduses ning harvematel juhtudel võib see tekitada koguni hingamisraskusi.»  

Mees lisas, et selline keeld võib muuta suitsetamise üleüldse ebaatraktiivseks tegevuseks mistahes avalikus kohas.

«Kui järjest vähem inimesi avalikes kohtades suitsetavad, paraneb sellest ka kogu riigi elanikkonna tervis,» märkis Carlson.

Keelualusteks kohtadeks muutuksid bussipeatused, mänguväljakud, kõik väliterrassid ja –kohvikud ning sissepääsualad tervishoiuasutustesse. 

Rootsi tervishoiuamet tõi välja, et passiivne suitsetamine võib igal aastal kõigist 400 kopsuvähi juhtumist 10 juhul põhjuseks olla.

Samuti on ametile teada, et ligi pool Rootsi täiskasvanuealisest rahvastikust puutub vähemalt korra kuus kokku passiivse suitsetamisega ning et kaks viiest astmat põevast lapsest on pidanud taluma sigaretisuitsu avalikus kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles