Metalliallergiat seostatakse vähiga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallist kõrvarõngad võivad sisaldada niklit, mille vastu ollakse allergilised.
Metallist kõrvarõngad võivad sisaldada niklit, mille vastu ollakse allergilised. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS

Uurijate sõnul seostatakse harva esinevat agressiivset nahavähi tüüpi allergiliste reaktsioonidega, mis tekivad metalliga kokku puutudes.  

Patsientidel, kelle naha lähedale on arstid paigutanud metallist implantaadi, võivad kujuneda kroonilised nahalööbed, mida põhjustab allergia nikli, koobalti või kroomi vastu, vahendas newsmaxhealth.com. Uurijate sõnul võivad need lööbed viia ebahariliku ja agressiivse nahavähi vormini.

Uurimuse autorid kirjeldasid juhtumit, kui patsiendile oli katkise puusaliigese parandamiseks paigaldatud naha lähedale metallist «varras». Patsiendil arenes hiljem nahalööve just implantaadi läheduses ning arstid tegid kindlaks, et inimene võib olla nikli vastu allergiline ning eemaldasid metallist «varda» naha alt.

Kuigi naise nahalööve andis järele, avastati tal paar aastat hiljem haruldane nahavähi vorm just sealt kohast, kus varem oli olnud lööve ning arsti eemaldasid sealt kasvaja.

Oktoobrikuus ajakirjas Journal of Clinical Investigation avaldatud uuringus on kirjas, et hiirte peal tehtud katsetega tegid uurijad kindlaks, et allergiate põhjustatud krooniline nahapõletik võib viia kasvaja tekkimiseni.  

Metallist implantaadiga patsiente tuleks põletiku tekke avastamiseks jälgida, ütlesid uurijad Washingtoni ülikooli arstiteaduskonnast. Nad lisasid, et tulemused tõstatasid ka küsimuse, kas patsientidele peaks enne metallist implantaatide paigaldamist allergiatesti tegema.  

«Kontaktiga seotud allergia puhul tekib teistmoodi reaktsioon kui näiteks õietolmu, loomakarvade või toidu suhtes,» ütles üks uurimuse autoritest, meditsiiniprofessor Wayne Yokoyama ja lisas, et kontaktiga seotud allergia areneb, kui allergeen puutub kokku nahaga või on sellele väga lähedal.

«Eespool mainitud naise juhtumi puhul oli tõenäoliselt osa niklist eemaldunud implantaadist ja liikunud patsiendi kudedesse ning jäänud seetõttu naha lähedusse ka pärast implantaadi eemaldamist,» rääkis ta.

Uuringu eestvedaja doktor Shadmehr Demehri ütles, et olemas on ka allergeenideta implantaadid. «Aga need maksavad rohkem ning võivad pidada vastu vähem aega. Neile, kellel on metallide vastu allergia, võivad aga just sellised implantaadid olla parim lahendus,» ütles Demehri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles