Läänelik toiduvalik «toidab» allergiaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaid rinnapiima saavate laste soolestikes elavad bakterid on sarnased.
Vaid rinnapiima saavate laste soolestikes elavad bakterid on sarnased. Foto: SCANPIX

Läänelik rohkelt suhkrut ja vähe kiudaineid sisaldav toiduvalik «toidab» inimese soolestikus teistsuguseid baktereid kui kiudainerikas. Sellest võivadki olla tingitud Lääne-Euroopa ja Ameerika Ühendriikide elanike seas üha sagenevad allergiad ja ülekaalulisus.

Firenze ülikooli uurimisrühm Paolo Lionetti juhtimisel võrdles ühes väikeses Burkina Faso külakeses ja Firenzes elavate laste soolestiku baktereid, kirjutas ajakiri Tiede.Uurijad avastasid, et traditsioonilist kiudainerikast toitu söönud aafriklastel oli vähem ülekaaluga seostatavaid mikroobe kui itaalia lastel. Seevastu põletike eest kaitsvaid rasvhappeid leidus aafriklaste organismis tunduvalt rohkem.

Aafrika laste toiduvalik koosnes peamiselt juur- ja kaunviljadest, väikesed itaallased aga sõid tunduvalt enam liha, rasva, suhkrut.

Vaid rinnapiima saanud aafrika ja itaalia imikute soolestikubakterite kooslus oli sarnane. Uurijate hinnangul viitab see asjaolule, et toiduvalikut mõjutavad nii etnilised, hügieenilised, geograafilised kui ka klimaatilised erinevused.

Inimese soolestikus elutsevaid sadu miljoneid baktereid peetakse tänapäeval eraldi «organiks», mis lisaks toidu seedimisele on võimeline kahjutuks tegema ka mitmesuguste haiguste tekitajaid.

Itaalia uurijad nendivad samuti, et arenenud tööstusriikides levinud toiduvalik vähendab soolestikus mikroobide arvukust, mis samuti suurendab allergiate ja mitmesuguste põletike riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles