Viis protsenti vähihaigetest sureb kuu jooksul pärast lõikust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid operatsioonisaalis.
Arstid operatsioonisaalis. Foto: SCANPIX

Harvardi ülikooli uurijad on jõudnud enam kui miljonit vähihaiget patsienti hõlmanud uuringu põhjal järeldusele, et ligi viis protsenti patsientidest suri kuu jooksul pärast operatsiooni.  

Uurijad tõid välja, et see protsent on kõrgem kui varasemalt tehtud väiksemamahulistes uurimustes, vahendas newsmaxhealth.com

Kõige kõrgem suremise tõenäosus oli patsientide seas, kes olid üksikud, vähekindlustatud, kuulusid mõnda vähemusrühma, olid vanemas eas, vähem haritud või meessoost.

«Ebaproportsionaalne juurdepääs arstiabile on peamine põhjus, miks uurisime selles töös vähihaigete suremist kuu pärast operatsiooni,» ütles uurimuse üks peamiseid eestvedajaid Brandon Mahal Dana-Farberi vähiinstituudist Bostonist.  

Mahali sõnul peaksid poliitikud ja tervishoiuteenuste pakkujad olema teadlikud, et on olemas kindlad grupid, kel on raskem operatsioonidest toibuda,» ütles Mahal.

Uuringust selgus, et 2004. aastast kuni 2011. aastani vähidiagnoosi saanud 1,1 miljonist patsiendist suri kuu jooksul pärast operatsiooni 53 500 inimest.

Mahali uurimismeeskond selgitas välja, et abielus inimestel oli 20 protsenti madalam risk surra kuu pärast operatsiooni toimumist. Kindlustatud inimeste risk oli 12 protsenti väiksem ja majanduslikult heal järjel inimesed surid kuu jooksul pärast haigust viie protsendi võrra väiksema tõenäosusega kui mitte nii heal järjel olevad patsiendid. Ka rohkem haritud inimestel oli kaks protsenti madalam risk kuu jooksul pärast lõikust surra.

Vähemusrühmadesse kuulujatel oli 13 protsenti kõrgem risk sel ajal surra. Mahali sõnade järgi oli meessoost inimestel 11 protsenti kõrgem, vanemas eas inimestel kaks protsenti kõrgem ning väga kaugele arenenud kasvajaga inimestel 89 protsenti kõrgem risk surra kuu pärast lõikust.  

See uuring on üks esimesi, mis näitab, et lõikusejärgset surma ei tule ette vaid vanemate inimeste seas. Ligi 40 protsenti selles uuringus osalenud patsientidest olid nooremad kui 65 aastat.

Mahali meeskonnal ei olnud andmeid küll patsientide surmapõhjuste kohta, kuid surmade arv kuu jooksul pärast operatsiooni näitab uurija enda sõnul tervishoiu kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles