Nädalavahetustel tuleks magada kümme tundi järjest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva või pühapäeva hommikutel tuleks kindlasti kauem magada, soovitavad Ameerika uurijad.
Laupäeva või pühapäeva hommikutel tuleks kindlasti kauem magada, soovitavad Ameerika uurijad. Foto: SCANPIX

Paar-kolm tundi lisaund laupäeval ja pühapäeval aitavad inimestel järgneval nädalal tööülesannetega paremini toime tulla, selgus värskest USAs tehtud uuringust.

Pennsylvania ülikoolis tehtud uuringus osales 159 inimest, kelle keskmine vanus oli 30 aastat, kirjutas ajaleht The Telegraph. 142 katsealust osales testis, kus nende öine uni oli viiel päeval nädalas lühendatud nelja tunnini. Nädalavahetustel võisid nad magada 0-10 tundi. Ülejäänud 17 katsealust said igal öösel 10 tundi magada. Ärkvelolevu aegadel pidid katsealused iga kahe tunni tagant sooritama pool tundi kestnud lihtsa arvutiülesande.

Katsest ilmnes, et igal argiööl vaid neli tundi maganud inimeste tähelepanuvõime, erksus ja energilisus taastusid vaevatult, kui inimesed said ühel öösel korralikult magada. Kõige halvemini sooritasid aga ülesanded need inimesed, kes puhkepäevadel ei saanud üldse lisaund.

«Need inimesed, kes töönädala ajal magavad öösiti väga vähe, peaksid nädalavahetustel magama kuni kümme tundi järjest. Iga krooniliselt lühikeseks jäänud öise unega perioodile peaks järgnema pikemate unedega ajavahemik,» soovitas uuringut juhtinud Pennsylvania ülikooli kronobioloog David Dinges.

Uurijad hoiatavad ka ränka töönädalat läbi terve öö kestva pidutsemisega tähistamast. Ka siis tekib oht, et öine uni jääb ebapiisavaks. Lisaks muudab alkohol une katkendlikuks ja halvendab une taastavat mõju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles