10 moodust, kuidas aju noorena hoida

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakiri Men's Health jagab soovitusi selleks, kuidas oma mälu treenida ja seeläbi aju noorena hoida.

Saa lapsed

Laste saamine sunnib vanemaid toitumist varasemast rohkem läbi mõtlema ning vähendab seeläbi riski noorena surra kuni 49 protsenti, seisab Epidemiology & Community Health’is avaldatud uuringus.

Treeni aju

Märkmete tegemine vabastab sind pingetest ja kaitseb sinu aju hallollust, on Harvardi ülikooli teadlased leidnud. Alusta sellest, et tuleta meelde, millistesse kohtadesse sa eilsel päeval oma auto parkisid ning kirjuta need üles. See on lihtne mälutreening!

Sunni end positiivselt mõtlema

Ignoreeri kõike, mis on negatiivne. Iganevatest stereotüüpidest lahtiütlemine hoiab su mõistuse terava, on Yale’i teadlased ühisel seisukohal.

Treeni mälu uue põlvkonna meetodil

Mängi arvutimänge nagu näiteks GTA. Ajakirja Cerebral Cortex väitel treenib see just pikaajalist mälu. Sellise pidevalt «kasvava» mänguväljakuga mängu puhul tuleb meelde jätta eelnenud samme, olla strateegiline ja tähelepanelik, kuid mõelda ka ette. Just nii pikaajalist mälu treenida saabki.

Ajuaeroobika

Pane oma meeled võimalusel proovile ja testi neid – nii hoiad oma neuronid teravad ka hilisemas elus. Proovi näiteks suletud silmadega toas ringi kõndida ja testi oma meeli.

Mine jooksma

Võta ette jooksmine – mida varem hommikul, seda parem. See hoiab sinu kogu keha ja vaimu kogu päeva erksana, samuti aeglustab see aju vananemist, vahendab ajakiri Neurology.

Pane oma tasakaalukeskus proovile

Päevas ühel jalal kuni vähemalt kaks minutit seista ja nii kuus nädalat järjest tõhustab sinu mälutegevust, leiti Fribourgi ülikoolis. Testid näitasid, et ühel jalal seismine treenib mälu palju efektiivsemalt kui näiteks ristsõnade lahendamine.

Loe kümneni

Enesekontrolli üks efektiivsemaid ja tuntumaid nippe on lugeda aeglaselt ja rahulikult näiteks ühest kümneni. Nii väheneb ka infarkti risk, kirjutab ajakiri Stroke. Proovi seda järgmine kord, kui sinu ülemus teeb sulle ettepaneku töötada hilisel kellaajal.

Patsuta end õlale

Kui sul läks mõne kardetava sündmuse käik hästi, siis ära unusta end kiitmast. Toronto ülikooli hinnangul on kiituse nautimine kasulik ning võib kuni 3,9 aastat sinu eluiga pikendada.

Pokkerinägu

Mängi kaardimänge, et vähendada Alzheimeri tõve tekkeriski kuni 33 protsendi võrra, soovitab JAMA. Tõenäoliselt üks parimaid mälu- ja enesekontrollitrenne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles