Nahavähi väheteada tunnusjooned

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nahavähk ei anna endast alati märku suure, tumeda ja koleda sünnimärgi näol. Uue uuringu kohaselt võib mõne nahavähitüübi puhul ohumärgiks olla ka pikemat aega püsiv sügelus või tundlikkus kahjustatud nahapiirkonnas.

USA Temple’i ülikooli meditsiinikooli teadlased leidsid, et sügelus ja valu on nahavähi kõige levinumate vormide, lamerakulise ja basaalrakulise kartsinoomi puhul kõige sagedamini esinevad kaebused, kirjutab Men’s Health.

Eriti tugev seos ilmnes valu ja lamerakulise vähi vahel – üle 40 protsendi patsientidest kinnitas, et kahjustatud nahapiirkond teeb valu. Basaalrakulise kartsinoomi puhul esines valu ligi kaks korda harvemini. 

Uuringu autor Gil Yosipovitch märkis, et lamerakuline kartsinoom kipub paiknema sügavamal naha sees ning sügavamal aktiveeruvad pigem valukiud kui sügeluskiud. 

Ta soovitas kindlasti arsti poole pöörduda, kui kahjustatud nahapiirkond valutab või sügeleb kuus nädalat järjest või kauem. 

Kui valu ega sügelust ei esine, tasub muidugi kahtlase välimusega nahalaike/sünnimärke ikkagi kontrollida lasta. Basaalrakuline vähk võib välja näha nagu läikiv punane muhk, lahtine haav või lihtsalt punane laik. Lamerakuline vähk on tavaliselt paksenenud ja narmendava äärega, kuid võib vahel sarnaneda ka basaalrakulise vähiga.

Nimetatud kaks vähiliiki ei levi tavaliselt oma esialgsest asukohast edasi, kuid neid on siiski oluline ravida. 

Uuringus leiti veel, et valu ega sügelus ei ole iseloomulikud melanoomi puhul, mis on kõige surmavam nahavähi vorm. Melanoomi puhul tuleb järgida ABCDE reeglit: 

A – ebakorrapärane kuju ehk asümmeetria  – sünnimärgi ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga (inglise keeles Asymmetry)

B –  serva ebakorrapärasus – sünnimärgi serv on sakiline, sälgustatud või ähmastunud (serv inglise keeles – Border)

C –  erinevad värvused ühes sünnimärgis (värvus inglise keeles – Colour)

D –  läbimõõt üle 5 mm (läbimõõt inglise keeles – Diameter)

E –  kasv – muutused sünnimärgi mõõtmetes, servakontuuris ja värvuses lühikese aja jooksul (kasv inglise keeles – Enlargement)

(Loe nahavähist lähemalt: cancer.ee/info-vahist/vahipaikmed/melanoom/)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles