Kruuse: hambaravihüvitist vajavad eelkõige pensionärid ja vähekindlustatud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tervise- ja tööministri Urmas Kruuse arvates tuleb 2016. aasta jaanuarist kindlasti kehtestada hambaravihüvitis pensionäridele ja vähekindlustatutele, kes on kõige suurem riskirühm. 

«Me peaksime esimese sammuna ette võtma kõige nõrgema grupi, sest pärast läheb see kogu ühiskonnale kallimaks maksma, kui me seda ei tee,» tõdes Kruuse. Üldine hambaravihüvitis on tema sõnul seejuures arutelukoht. 

«Kui vaatame kas või toimetulekutoetuse saajaid 2013. aastal, siis neid oli ligi 35 000 – need on päris suured numbrid, sellega peab igal juhul arvestama,» sõnas Kruuse, lisades, et kui vaadata ükskõik mis maade uuringuid, on näha, et hambaravi kasutamisel on väga suur mõju inimeste sissetulekutel. 

Kruuse nõustus, et teine oluline probleem on ennetus ja hoiakute muutmine ning vastavat eelarve rida tuleb tema sõnul samuti suurendada.

Järgmisel nädalal plaanib ta oma ettepanekuid Reformierakonnas arutada. 

«Pensionärid ja vähekindlustatud inimesed on kindlasti praegu sihtrühm lähtuvalt nende sissetulekutest. See on tegelikult uuringute järgi üsna suur risk, et hambaarsti ei külastata. Selle mõju tervisele tervikuna on väga suur,» kinnitas Kruuse. 

Erinevad võimalused

Haigekassa on ravi hüvitamiseks täiskasvanutele seni välja pakkunud erinevaid stsenaariumeid. Näiteks võiks hambaravihüvitis olla 30 eurot aastas või siis võiks inimene kasutada seda kahe aasta jooksul kokku 60 euro ulatuses. Kolmanda stsenaariumi järgi saaks pensionärid lisaks 30 eurole aastas kasutada ka proteesihüvitise limiiti kõigi hambaraviteenuste eest tasumiseks. 

Mitterahalise hüvitise rakendamisel oleks teenused kantud haigekassa tervishoiuteenuste loetellu ning haigekassa ostaks neid oma lepingupartneritelt sarnaselt laste hambaraviga ravi rahastamise lepingu alusel. 

Praegu kehtivad rahalised hüvitised hambaravi eest rasedatele, suurenenud hambaravivajadusega inimestele ja alla aastase lapse emadele 28,77 eurot aastas. 

Vähemalt 63-aastastele kindlustatud inimestele, vanadus- või töövõimetuspensionäridele on hüvitis 19,18 eurot aastas. Lisaks hüvitatakse hambaproteesimist 255,65 euro ulatuses kolme aasta jooksul töövõimetus- ja vanaduspensionäridele ning üle 63-aastastele kindlustatud inimestele. Alla 19-aastastele lastele on hambaravi tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles