Perearst ei hakkaks ise Ebola-patsienti ravima

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebola viirus
Ebola viirus Foto: SCANPIX

Perearst Marje Oona rääkis meditsiiniuudiste portaalile med24.ee, et perearstide praegune kõige olulisem ülesanne Ebola viirushaiguse seisukohast on epidemioloogiline valvsus – et pöörataks tähelepanu reisianamneesile. Ravima perearst Ebola-patsienti ise ei hakka.

«Praegu on põhjust kahtlustada Ebola viirushaigust ikka vaid nendel patsientidel, kes on viimase 21 päeva jooksul viibinud selle haiguse riskipiirkonnas Lääne-Aafrikas (Guinea, Libeeria, Sierra Leone, Nigeeria, Kongo Demokraatlik Vabariik) ja kellel esinevad haigusnähud, sh palavik üle 38,5 kraadi.»

Ta meenutas, et terviseamet on perearstidele edastanud soovitused Ebola viirushaige või haiguskahtlase isiku kohtlemiseks ja seal on kirjas detailsed juhised, mida perearst peaks tegema juhul, kui Ebola viirushaiguse kahtlusega isik pöördub perearsti poole telefoni teel või tuleb ise vastuvõtule perearsti juurde.

«Perearst ise ei hakka sellist haiget ravima ega võtma temalt ka laboratoorseid analüüse, perearsti rolliks on kiirabi kutsumine sellisele patsiendile, kusjuures väljakutset tehes informeeritakse häirekeskust, et antud patsient on Ebola viirushaiguse kahtlane,»  lisas Oona.

Juhendis on antud soovitused ka muude asjakohaste tegevuste kohta, sh terviseameti teavitamine ja ruumide desinfitseerimine ning soovitused patsiendi kontaktsete isikute osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles