Mida steroiditarvitajatele sageli ei räägita

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Steroiditarvitajate puhul pole sugugi tavaline, et nad oma valikut kahetseks, selgub Ameerika uroloogide läbi viidud uuringust. Ent kahetsejad tunnistavad, et kui nad oleks teadnud steroidide võimalikust viljatukstegevast toimest, poleks nad sellisel moel oma lihaskasvu stimuleerinud.

Uroloogid võtsid vaatluse alla 79 meest, kes olid tarvitanud steroide ja vajasid testosterooniravi. 15 protsenti uuritavatest kahetses steroidide tarvitamist, kirjutab ergo-log.com.

Neil, kes kahetsesid seda, et olid lihaskasvu stimuleerimiseks steroide võtnud, oli kõrvaltoimetena esinenud aknet, kõrgemat kolesteroolitaset ja vedelikupeetust veidi sagedamini kui neil, kes oma valikut ei kahetsenud. Ent see erinevus polnud siiski statistiliselt oluline.

Lisaks selgus, et kahetsejatel, kelle keskmine vanus oli 36, esines sagedamini ka viljakusprobleeme. Mittekahetsejate keskmine vanus oli 41. Kuid ka siin oli erinevus üsna väike.

Küll aga tuvastasid teadlased märkimisväärse erinevuse siis, kui nad küsisid osalejatelt, kas nad teadsid enne steroidide tarvitamise alustamist, et see võib viia püsiva testosterooni ja sperma tootmise languseni. Nimelt selgus, et kahetsejate seas oli oluliselt rohkem neid, kes polnud sellest ohtlikust kõrvalmõjust eelnevalt teadlikud.

Teadlased märkisid, et sageli ei tea noores eas anaboolseid steroide tarvitama hakkavad mehed nende pikaajalisest kõrvaltoimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles