Üksteist toitu, mis aitavad leevendada stressi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt teavad kõik, et emotsionaalne söömine ei aita probleemidel maagilisel moel kaduda, küll aga mõjub see negatiivselt kehakaalule. Kuid mõned toidud aitavad stressist tõepoolest kiiremini jagu saada ja on samal ajal ka tervislikud!

Columbia ülikooli psühhiaater ja raamatute The Happiness Diet ja Fifty Shades of Kale autor Drew Ramsey toob womenshealthmag’is välja üksteist toitu, mida stressis olles süüa.

Kaerahelbepuder mee ja kaneeliga

Kausitäis kuuma kaerahelbeputru tagab süsivesikutest saadava heaolutunde, soodustades serotoniinitootmist. Samas sisaldab see rohkelt kiudaineid, mis tähendab, et su veresuhkrutase ei tõuse nii järsult. Kaneel aitab leevendada masendust ja teelusikatäis mett tõstab immuunsust, rahuldades samal ajal ka stressiga tekkiva magusaisu.

Mandlid tumedas šokolaadis

2009. aasta Šveitsi teadlaste uuring näitas, et tumeda šokolaadi söömine alandab stressihormoonide taset. Varasemate uuringute järgi alandab see ka vererõhku peaaegu sama hästi kui ravimid. Mandlid sisaldavad aga ohtralt energiatandvat valku ja kasulikke monoküllastumata rasvhappeid, mida on seostatud depressioonivastase toimega.

Lehtkapsakrõpsud  

Kodus tehtud lehtkapsakrõpsud on tervislikud, sest lisaks lehtkapsale sisaldavad nad vaid oliiviõli ja veidi soola. Üks hiljutine uuring näitas, et inimesed, kes tarbisid iga päev oliiviõli, olid rohkem rahul ja nende serotoniinitase tõusis rohkem kui neil, kes tarbisid teist tüüpi rasvu. Mis puudutab lehtkapsast, siis Harvardi rahvatervise kooli teadlased on leidnud, et selles sisalduvate antioksüdantide tarbimine teeb inimesed märkimisväärselt optimistlikumaks.

Mahedikud

Kui vajad kohvi, siis võid teha sellest parema ja tervislikuma stressileevendaja, lisades sojapiima (tõstab serotoniinitaset), magustamata kakaopulbrit (tõstab dopamiini) ja banaani (kaalium alandab vererõhku) ning pannes selle kõik blenderisse.

Pähklid ja seemned

Pistaatsiapähklid, mandlid, India ja Kreeka pähklid ning kõrvitsaseemned annavad suurepärase kombinatsiooni vajalikest kiudainetest, antioksüdantidest ja küllastumata rasvhapetest, mis kõik alandavad vererõhku. Üks uuring näitas, et pistaatsiapähklid leevendasid matemaatikaeksamit sooritanute ärevust. Kreeka pähklites sisalduvaid oomega-3-rasvhappeid on aga seostatud depressioonivastase toimega, India pähklites ja mandlites sisalduv seleen tõstab tuju, kõrvitsaseemnetes leiduv trüptofaan võib aga aidata ajul toota serotoniini. Ühest peotäiest pähklisegust päevast täitsa piisab.

Maguskartul ehk  bataat

Ta on magus, maitsev ja sisaldab palju kasulikke toitaineid,  muu hulgas optimistlikku meelt soodustavaid karotenoide ja kiudianeid. Samuti on maguskartul madala glükeemilise indeksiga, mis tähendab, et seda toitu süües saab kõhu täis ilma, et veresuhkur järsult tõuseks ja kõhu varsti uuesti tühjaks teeks.

Värskete marjadega jogurt

Eelista madala rasvasusega Kreeka jogurtit, mis sisaldab palju valku ja kaltsiumit, mida keha vajab, et toota hea enesetunde tagavaid neurotransmittereid ehk virgatsaineid. Lisa värskeid (või külmutatud) marju, millest saad antioksüdante ja immuunsust tugevdavat C-vitamiini.

Köögiviljakarri

Kausitäis vürtsikat India toitu võib teha sinu tujuga imesid! Kui aju tunneb ära tšillipipras sisalduva kapsaitsiini, hakkab ta eraldama endorfiine, mis teevad tuju heaks. Karris sisalduv kurkumiin kaitseb aga aju stressi negatiivse toime eest. Lisa spinatit, milles sisalduv magneesium leevendab pingepeavalusid.

Roheline tee

2011. aasta uuring näitas, et rohelises tees sisalduv aminohape aitab pingega paremini toime tulla. Rohelises tees on ka kofeiini, mis aitab keskenduda.

Guacamole porgandiga

Kreemjas avokaado sisaldab suurel hulgal monoküllastumata rasva ja kaaliumit, mis alandab vererõhku. Monoküllastumata rasvad aitavad ka serotoniini toota. Krõmpsuva porgandi söömine aitab juba iseseenesest stressi leevendada, samuti sisaldab ta kasulikke karotenoide.

Vein

Vein aitab pingeid maha võtta ning sellest saab ka kasulikke flavonoide ja antioksüdante. Kuid loomulikult on vein kasulik vaid siis, kui jood seda mõõdukas koguses. Jää ühe klaasi juurde ja naudi vestlust oma kaaslasega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles