Kaheksa süsivesikuterikast toitu, mida tasub süüa

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Popkorn võib olla kasulik.
Popkorn võib olla kasulik. Foto: SCANPIX

Kuigi hiljutine uuring näitas, et süsivesikutevaene toit aitab kaotada kaalu ning vähendab ka südamehaiguste riski, tuleks siiski meeles pidada, et inimese organism päris ilma süsivesikuteta hakkama ei saa.             

Süsivesikuid kasutab keha energia saamiseks, kirjutab news.com.au. Süsivesikuid vajab toimimiseks ka aju. Eriti olulised on need füüsiliselt aktiivsele inimesele, kes kulutab päeva jooksul palju energiat. Lisaks tasub meeles pidada, et süsivesikuid on erinevaid. Toitude pakenditel on need jagatud tavaliselt kõige üldisemalt suhkruteks ja kuidaineteks.

Kuidainerikaste toitude söömine on kasulik, sest need tekitavad pikaks ajaks täiskõhutunde, alandavad kolesterooli, aitavad ära hoida infarkti ning ei tõsta veresuhkru taset nii järsult kui suhkrud.

Ettevaatlik tasuks olla toiduainetele lisatud suhkrutega. Selliseid toite tasuks süüa harva või üldse mitte.

News.com.au annab kaheksa soovitust, milliseid süsivesikuterikkaid toite süüa.

Oad

Foto: Panther Media/Scanpix

Ubadest leidub palju kiudaineid ja tervislik kogus suhkruid. Peale selle on ubades ka valku.

Kõrvits

Foto: Panther Media/Scanpix

Kõrvits on vähese suhkrusisaldusega kiudainete rikas köögivili. Samuti sisaldab kõrvits antioksüdante, mis võitlevad haiguste vastu.

Kaer

Foto: Panther Media/Scanpix

Kaeras leiduvat kiudainet peetakse südametervise parandajaks ning kolesterooli alandajaks. Kaerahelbeid süües ei tohiks neid aga magusate kastmete või muu suhkrurikkaga magustajaga üle kallata.

Popkorn

Foto: SCANPIX

Popkorni peetakse täisteratooteks. Samas ei tohiks popkornile lisada valmistamise ajal liiga palju rasvaainet või soola.

Kinoa

Foto: Panther Media/Scanpix

Lisaks sellele, et üks tassitäis kinoad sisaldab viit grammi kiudaineid, leidub seal ka palju valku. Kinoa sisaldab üheksat aminohapet, mida keha ei suuda ise sünteesida. Seetõtti peabki inimene saama neid toidu kaudu.

Maguskartul  

Foto: Wikipedia.org

Igasugune (koorega) kartul on hea kiudainete allikas, kuid maguskartulis leidub ka karotenoide, mis annavad viljadele värvuse. Peale selle on maguskartul ka hea C-vitamiini, proteiini ja kaaliumi allikas.  

Banaan

Foto: Panther Media/Scanpix

Banaani võib pidada looduslikuks spordijoogiks, sest selles sisalduvad süsivesikud aitavad hästi treeningust taastuda. Samuti leidub (keskmises suuruses) banaanides kolm grammi kiudaineid ja kasulik kogus vitamiini B6, mis toetab enam kui sadat erinevat kehas toimuvat tegevust.

Marjad

Foto: www.freepik.com

Peaaegu kõigis marjades leidub palju kiudaineid, vitamiine ja antioksüdante. Eriti soovitatakse mustikaid, sest tassitäis mustikaid annab 84 kilokalorit ning aitab ka vananedes maitsemeeled erksana hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles