Toidud, milleta küüned ja juuksed hapraks muutuvad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui juuksed ja küüned nõrgaks jäävad, tuleb teada, et keha vaevleb mitmete vajalike toitainete puuduse käes, mille taas tasakaalu viimiseks pole tarvis toidulisandeid võtta, vaid oma toidulaud kriitilise pilguga üle vaadata.

Veebiväljaanne Fox News tõi välja kümme toitu, mis tugevdavad küünte ja juuste struktuuri.

1. Vadaku valk

Juuksed vajavad proteiini, et toota keratiini – valku, mis teeb juuksed tugevaks. Kui juuksed ei saa tarvilikul määral valku, võivad nad minna nn puhketsüklisse, mis halvimal juhul tähendab ka juuste väljalangemist. Vadaku valku võib lisada hommikuputru aga ka smuutisse.

2. Punane liha

Mahlane punase liha tükk on suurepärane valguallikas ning sisaldab veel üht toitainet peale valgu, mis on juustele ja küüntele oluline – rauda. Inimestel, kel on rauapuudusest tulenev aneemia, kannatavad sageli küüne- ja juusteprobleemide all.

3. Mustikad

Antioksüdandid aitavad kaitsta keharakkude püsivate kahjustuste pärast. Antioksüdantide puudusest tulenevad rakukahjustused võivad tuua kaasa stressihormoonide leviku ja põletikuliste protsesside tekke. Need protsessid mõjutavad rakutasandil ka küüsi ja juukseid. Mustikates on aga väga kõrge sisaldus antioksüdante.

4. Mandlid

Mandlid pole mitte ainult suure valgusisaldusega vaid annavad korraliku doosi magneesiumi, mis on tarvilik tugevate küünte ja juuste kasvamiseks. Magneesiumi näol on tegemist ka stressivastase mineraaliga, stress omakorda on suur põhjus, miks juuksed nõrgenevad ja peast välja langema hakkavad.

5. Õlu

Õlu on üks kõige rikkamaid räni allikaid. Räni on mineraalaine, mis kiirendab verevoolu ajju. See omakorda on hea juustekasvule. Räni kasutatakse toidulisandina juuste- ja küünteprobleemide ravis.

6. Austrid

Austrites leidub tsinki ja see on vajalik mitmeteks bioloogilisteks protsessideks – ka nendeks, mis toimuvad küüntes ja juustes. Austrites on keskmiselt ühe kohta 74 grammi tsinki – palju rohkem kui mistahes muus toidus.

7. Piim

Juuste väljalangemise ja D-vitamiini vahel on teaduslik seos juba loodud. D-vitamiiniga täiustatud piim on üks variant, kuidas oma organismi päikesevitamiini varusid täiendada.

8. Munad

Munad on tõenäoliselt parim valguallikas, kuid nendega tuleb kaasa ka D-vitamiin ja biotiin. Biotiini näol on tegemist B-kompleksi vitamiiniga, mis mängib rolli keratiini tekkes, mis on vajalik juustele ja küüntele.

9. Lõhe

Lõhes on suurel määral biotiini ja valku ning lisaks omega-3-rasvhappeid. Viimasel on põletikuvastane toime, samuiti aitab see kaasa naha tervele välimusele, niisutades seda. Kui peanahk on terve, on see eelduseks ka tervetele juustele.

10. Brasiilia pähklid ehk parapähklid

Teaduslik uuring näitas, et seleeniumipuuduses rottidel vähenes karvakasv. Vaid kuus kuni kaheksa Brasiilia pähklit annab kokku pea 800 protsenti päevasest vajalikust seleeniumikogusest, leitakse värskes uuringus. Seetõttu tasub nende pähklitega piiri pidada, kuid tervislikud juustele ja küüntele on need kahtlemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles