Eesti inimeste luud muutuvad aina hapramaks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luutiheduse mõõtmine.
Luutiheduse mõõtmine. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Luukoe ainevahetuslikku haigust ehk osteoporoosi diagnoositakse igal aastal järjest rohkematel inimestel.

Kuna kogu maailmas kasvab keskmine eluiga, siis on oodata ka haprusmurdude arvu kasvu.

Kui veel 1990. aastal registreeriti maailmas 1,66 miljonit reieluukaela murdu, siis aastaks 2050 prognoositakse selle arvu kasvamist 6,26 miljonini aastas.

Tänase ülemaailmse osteoporoosipäeva eesmärgiks on tõsta inimeste teadlikkust haigusest ja pöörata tähelepanu ennetustööle.

Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi, kuid haiguse kõige ohtlikumateks tüsistusteks on luumurrud,  mille sagedus suureneb vanusega.

Hinnanguliselt on Eestis kolmandikul üle 60-aastastest naistest ja pooltel üle 70-aastastest naistest osteoporoos. Kõige sagedasemad osteoporoosist tingitud haprusluumurrud on reieluukaela-, randme-, selgroolülide murrud.

Reieluukaelamurrud põhjustavad kõrget suremust (15-30 protsenti esimese aasta jooksul) ning vähendavad inimese toimetulekuvõimet. Lülimurdude tagajärjeks on kehapikkuse lühenemine, seljavalud ning selja deformatsioonid – näiteks küüru teke.

Osteoporoos on haigus, mida on võimalik ennetada ja ravida. Paljud murrud on välditavad, kui õigel ajal osteoporoosi diagnoosida, ravida ja muuta oma elustiili.

«Peamised põhjused miks inimene võib osteoporoosi haigestuda ja mida ta ise ei saa muuta on vanus, naissugu, menopaus ja pärilikkus. Eelnevad luumurrud suurendavad oluliselt järgneva luumurru riski. Samuti võivad osteoporoosi tekkele kaasa aidata paljud haigused, näiteks reumatoidartriit, endokriinhaigused, süsteemsed side-koehaigused. Kuid olulist rolli haigestumisel mängib ka inimese elustiil, ebatervislik toitumine, suitsetamine, vähene liikumine ja liigne alkoholi tarbimine,» kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse reumatoloog dr. Oivi Aakre.

Arsti sõnul on soovitav kõigil üle 65-aastastel naistel ja üle 75-aastastel meestel pöörduda oma perearsti poole ja riskifaktorite olemasolul mõõta oma luutihedust ning arutada arstiga osteoporoosi ennetuse ja ravi vajadust.

Raskeid luumurde saab ennetada ning õigeaegne ravi võib lisada kvaliteeti teie elada jäänud aastatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles