Viis märki sellest, et su keha vaevleb vitamiinipuuduses

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui su keha püüab sulle öelda, et sa ei tarbi piisavalt vajalikke vitamiine, võib ta sellest üsna kummalisel moel märku anda.

Business Insider toob välja viis hoiatavat märki vitamiinipuudusest, mida saab õige toitumise abil edukalt leevendada.

Probleem: lõhed suunurkades

Millest tekib: Raua, tsingi ja B-grupi vitamiinide (niatsiin ehk B3, riboflaviin ehk B2 ja B12) puudus. Üsna sagedane probleem taimetoitlaste puhul.

Mida teha: Söö rohkem linnuliha, lõhet, tuunikala, mune, austreid, merekarpe, päikesekuivatatud tomateid, lehtpeeti, tahinit ehk seesamipastat ning kaunvilju, nagu näiteks läätsed. Raua imendumist soodustab omakorda C-vitamiin, mis aitab samuti võidelda nakkustega, nii et eespool nimetatud toite tasub kombineerida köögiviljadega, nagu brokoli, punane paprika, lehtkapsas ja lillkapsas.

Probleem: punane lööve näonahal ja juuste väljalangemine

Millest tekib: Biotiini (B7) puudus. Kui rasvlahustuvaid A-, D-, E- ja K-vitamiine suudab keha talletada, siis enamikku B-vitamiine, mis on vesilahustuvad, mitte.

Mida teha: Söö mune (kuid kindlasti mitte toorelt, sest toores munades leiduv valk pärsib keha võimet biotiini imendada!), lõhet, avokaadot, seeni, lillkapsast, sojaube, pähkleid, vaarikaid ja banaane.

Probleem: punased või valged aknelaadsed punnid põskedel, kätel, reitel ja istmikul

Millest tekib: oluliste rasvhapete ning A- ja D-vitamiinide puudus

Mida teha: Vähenda küllastunud ja transrasvade tarbimist, mida peakski nii või naa tegema, ja suurenda tervislike rasvade osakaalu. Lisa oma toidusedelisse rohkem lõhet ja sardiine, pähkleid ning lina-, kanepi- ja chia-seemneid. A-vitamiini saamiseks söö rohelisi salateid, porgandit, maguskartulit ja punast paprikat. D-vitamiini puhul tasub võtta toidulisandit ja kõige parem, kui see sisaldab ka A- ja K-vitamiini, mis aitavad D-vitamiini imendada.

Probleem: pakitsus, kihelus ja tundetus kätes ja jalgades

Millest tekib: B-grupi vitamiinide folaadi (B9), B6 ja B12 puudus. Nimetatud sümptomid võivad esineda koos ärevuse, depressiooni, aneemia, väsimus ja hormonaalse tasakaalutusega.

Mida teha: Söö spinatit, sparglit, peeti, ube, mune, mereande ja linnuliha.

Probleem: lihaskrambid jalgades

Millest tekib: Magneesiumi, kaltsiumi ja kaaliumi puudus. Kui teed kõvasti trenni, võid neid olulisi mineraale päris palju välja higistada ja seda enam sa neid vajad.

Mida teha: Söö rohkem banaane, mandleid, sarapuupähkleid, suvikõrvitsat, kirsse, õunu, greipi, brokolit ja rohelisi lehtköögivilju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles