Limonaadi joomine lühendab eluiga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limonaad võib näha välja ahvatlev.
Limonaad võib näha välja ahvatlev. Foto: SCANPIX

Ajakirjas American Journal of Public Health hiljuti avaldatud uuringust selgus, et päevas 20 untsi ehk 0,6 liitrit magusat gaseeritud jooki tarbinud inimestel ei tõusnud mitte ainult kehakaal, vaid lühenes ka eluiga.  

California ülikooli teadlased avastasid, et magustatud gaasilised joogid muudavad lühemaks telomeerid, mille ülesandeks on kaitsta kromosoomide otsi kahjustuste eest, vahendab newsmaxhealth.com.

Telomeerid lühenevad ajaga ning nende pikkus on seotud bioloogilise vananemisega. Lühikesi telomeere on seostatud sagedamini vanema-ealistel inimestel esinevate haigustega, nagu näiteks diabeet, südamehaigused ja mõned vähivormid.

Teadlased uurisid enam kui 5300 patsiendi DNAd. 20 kuni 65 aastaseid inimesi uurinud teadlased avastasid, et 20 untsi ehk näiteks kahe purgi jagu gaseeritud jookide tarbimine päevas lühendas telomeere sama palju kui seda tegi 4,6 aastat vananemist. Samuti on võimalik võrrelda seda suitsetamisega.

«See on esimene kinnitus, et gaseeritud jookide tarbimist võib seostada telomeeride lühenemisega,» ütles uurimuse vanemautor, doktor Elissa Epel.

Regulaarne suhkruga magustatud gaasiliste jookide tarbimine võib mõjutada ka haiguste arengut. Magusad gaseeritud joogid ei mõjuta mitte ainult keha võimet suhkruga toime tulla, vaid kiirendavad ka rakkude vananemist.

«Sama tulemuseni jõuti vaatamata patsientide vanusest, rassist, sissetuleku suurusest või haridustasemest,» rääkis Epel ning lisas, et telomeerid hakkasid lühenema juba enne seda, kui haigus välja kujunes.

Uuringus jälgiti küll vaid täiskasvanuid, kuid Epeli sõnul võib olla võimalik, et gaseeritud jookide tarbimine mõjub samamoodi ka lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles