Kui levinud on loomulik immuunsus Ebola suhtes?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebola viirus
Ebola viirus Foto: SCANPIX

Ajakirjas Lancet avaldatud artikli kohaselt võib Lääne-Aafrikas olla päris palju inimesi, kes on Ebola nakkusega kokku puutunud, kuid pole seejuures ei haigestunud ega teisi nakatanud – teadlased kahtlustavad, et neil võib olla loomulik immuunsus selle surmava viirusnakkuse suhtes.

Nad ütlevad, et kui tuvastada nakkuse suhtes immuunsed isikud, saaks neid värvata appi haiguse kontrolli all hoidmisel, vahendab Medical News Today.

Artikli autorid soovitavad tervisevõimudel tungivalt välja uurida, kui levinud selline immuunsus Ebola suhtes võib olla. Kui palju inimesi on nakatunud ilma, et neil oleks välja kujunenud haiguse sümptomid ning ilma haigust edasi levitamata? Kas nad on ühtlasi kaitstud võimalike haiguspuhangute eest tulevikus?

Üks artikli autoritest, dr Steve Bellan Austini Texase ülikoolist ütleb, et teadmine sellest, kui suur osa Ebola levikupiirkonna elanikkonnast on nakkusele immuunne, võib päästa elusid. «Võib-olla ei pea me ootama, kuni meil on vaktsiin, ja saame kasutada immuunseid inimesi haiguse leviku tõkestamisel,» ütleb dr. Bellan.

Veel kirjutavad autorid: «Selliste isikute värbamist võiks eelistada Ebolat läbipõdenute värbamisele, sest viimased võivad kannatada psühholoogilise trauma või stigmatiseerimise all ning neid võib olla ka vähem, kui võtta arvesse varasemates uuringutes näidatud vähene asümptomaatiliste juhtude arv ja vähene elulemus sümptomaatiliste juhtude puhul.»

Varasematest Ebola haiguspuhangutest on teada, et mõnel viirusnakkusega kokku puutunud inimesel tõepoolest ei teki haigussümptomeid. Ent samas pole teada, kas see tähendab, et neil on haiguse suhtes välja kujunenud immuunsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles