Küünte kasvu sage piiramine võib põhjustada probleeme

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüned
Küüned Foto: SCANPIX

Suurbritannia Nottinghami ülikooli füüsikute sõnul võib igapäevane küünte lõikamine viia tõsiste probleemideni.

Nad tuvastasid küünte kasvu füüsikalised seadused ning kasutasid neid seletamaks mõningaid levinumaid küüneprobleeme, nagu sissekasvanud varbaküüned ja nõgusad lusikakujulised küüned, kirjutab Web MD.

«On märkimisväärne, mida on inimesed nõus tegema, et nende küüned näeks head välja,» ütles uuringu autor Cyril Rauch.

Ajakirjas Psysical Biology avaldatud uuringu järgi võib regulaarne hoolimatu küünte lõikamine ja viilimine rikkuda küünte kasvu tasakaalu, põhjustades küüntele füüsilist stressi. Aja jooksul võib see viia küünte kuju muutumise ja tõsiste probleemideni.

«Oma uuringutulemuste järgi soovitame me neile küüneilu fanaatikutele, kes iga päev küünte kasvu piiravad, sirge või kaarekujulise äärega küüsi, sest teistsuguse küünekuju puhul võivad nad küüntele tekitatavat stressi veelgi suurendada, mis võib viia hulga tõsiste seisunditeni,» ütles Rauch. Teisisõnu, et põhjustada küüntele vähem probleeme, tasub valida lihtsam küünekuju.

Teadlased töötasid välja üldise küünekuju valemi, võttes arvesse need jõud, mis võimaldavad küünel n-ö ettepoole libiseda ja kasvada. Valem näitas, et kui need jõud on tasakaalust väljas või küüs kasvab liiga kiiresti või aeglaselt, põhjustab see kogu küüneplaadile stressi, kutsudes aja jooksul esile muutusi selle kujus.

Kuigi muutused küüneplaadile põhjustatavas füüsilises stressis võivad olla seotud nii inimese vanuse kui ainevahetusega, näitas valem, et halb maniküür või pediküür võib seda stressi suurendada.

Samuti selgus, et suurema stressi alla satuvad suured ja lamedama otsaga küüned, mis võib selgitada, miks on sissekasvanud varbaküüned levinumad suure varba puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles