Rämpstoit võib olla meestele ohtlikum

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pidev kiirtoidu tarvitamine võib meestele olla palju ohtlikum kui naistele. Ajakirjas Cell Reports ilmunud uurimuse põhjal suurendab rasvarikas rämpstoit isaste hiirte ajus põletikuohtu. 

USA Texase ülikooli teadlast Deborah Clegg söötis katseloomi toiduga, mis meenutas magusat küpsisetainast. Selles oli rohkelt rasva ja suhkrut. Nii isased kui emased said 42 protsenti oma energiast rasvadest ja võtsid kaalus juurde sama palju, vahendab Tartu ülikoli teadusportaal Novaator.

16 nädala möödudes tekkisid isaste hiirtel diabeedi-sarnased sümptomid ja nende süda suurenes. Lisaks olid loomade ajus põletikule viitavad muutused. Sama toitu saanud emased hiired jäid terveks. Näriliste aju uurides selgus, et isaste ja emaste hiirte aju erines rasvhapete sisalduse poolest. Cleggi sõnul on põhjuseks üks kindlat tüüpi östrogeeniretseptor, mis kaitseb emaste näriliste aju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles