Arstid teenivad keskmiselt kümme eurot tunnis

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osalise ja täistööajaga töötavate arstide keskmine brutotunnipalk ilma lisatasudeta oli tänavu märtsis 10,12 eurot.
Osalise ja täistööajaga töötavate arstide keskmine brutotunnipalk ilma lisatasudeta oli tänavu märtsis 10,12 eurot. Foto: SCANPIX

Eesti arstide palk kasvas aastaga keskmiselt 2,5 protsenti, selgus tervishoiutöötajate palgauuringust.

Osalise ja täistööajaga töötavate arstide keskmine brutotunnipalk ilma lisatasudeta oli tänavu märtsis 10,12 eurot, õendustöötajatel 4,98 eurot ja hooldajatel 2,74 eurot, näitab iga-aastane Tervise Arengu Instituudi tervishoiutöötajate palgauuring.

Võrreldes eelmise aastaga ei ole neis ametigruppides brutotunnipalgad oluliselt muutunud, kasvades arstidel keskmiselt 2,5%, õendustöötajatel ja hooldajatel vastavalt 2,8% ja 1,8%.

Hambaarstide brutotunnipalk oli märtsis 11,87 eurot, mis on võrreldes teiste ametigruppidega muutunud rohkem - aastane kasv on 12,5%.

Kuigi enamikul tervishoiutöötajatel ületab palk kollektiivlepingus ettenähtut, on sarnaselt eelmisele aastale siiski töötajaid, kelle tasu jääb alla kehtestatud alammäära. Arstide hulgas on neid 7,5%, õendustöötajate seas 4,4% ning hooldajatest 1,6%.

Nagu eelmisel aastal, oli ka tänavu alla alammäära tasustatud arsti ja õe ametikohti kõige rohkem perearstiabiasutustes, ehkki siinkohal tuleb arvestada, et erasektoris on võimalus võtta dividende. Võrreldes eelmise aastaga on alla alammäära tasustatud ametikohtade arv vähenenud viiendiku võrra.

Brutopalk 2081 eurot

Palgastatistikas on oluline näitaja mediaan, mis näitab summat, millest 50% töötajaid saab vähem palka. Arstide, õdede ja hooldajate nii põhi- kui ka kogutunnipalga mediaantasu jäi eelmise aasta tasemele. Põhitunnipalga mediaantasu oli arstidel vastavalt 8,77, õdedel 4,66 ning hooldajatel 2,65 eurot. Märgatavalt tõusis hambaarstide kogutunnitasu mediaan, mis on 10,81 eurot.

Täistööajaga töötavate arstide keskmine brutokuupalk koos kõigi lisatasudega oli 2014. aastal 2081 eurot, kasvades aastaga 7,2%. Täiskoormusega õendustöötajate brutokuupalk koos kõigi lisatasudega oli 1011 eurot ja hooldajatel 584 eurot, kasvades õdedel aastaga 2,8% ja langedes hooldajatel 2,1%.

Riigi keskmine palk kasvas statistikaameti andmetel käesoleva aasta esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 7,3%. Riigi keskmisest töötasust oli arstide palk sarnaselt eelmisele aastale 2,2 korda kõrgem, õendustöötajate palk ületas riigi keskmist 4,7% ja hooldajate tasu moodustas riigi keskmisest palgast 60%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles