Uuring: veganite ja taimetoitlaste sperma on nõrgavõitu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esmapilgul võib tunduda, et klaasi õlle järele kättsirutav või pubi nurgal burgerit vitsutav mees ei ole just parim abielu- või isamaterjal. Ajaleht The Times soovitab üksikutel naistel siinkohal järele mõelda, kas ikka nii on.

Värske uuringu kohaselt võib alkoholitarbimine hoopis lapsesaamisel abiks olla, samal ajal kui taimetoitlust harrastavatel meestel avastati püsivalt madal sperma kvaliteet, kirjutab The Times.

Teadlaste sõnul näitasid uuringutulemused, et paaridel, kes püüavad kunstliku viljastuse teel rasestumist, on kõrgemad šansid laps saada, kui mees joob.

Briti Viljakusseltsi juht dr Allan Pacey leiab, et mõõdukas alkoholitarbimine pole tervistkahjustav. «Ma olen veendunud, et mõistlikkuse piires seltskondlik joomine toob paaridele, kes üritavad last saada, vaid kasu. Siin pole vahet, kas loomulikul või kunstliku viljastamise teel. Mõõdukas alkoholi tarbimine pärsib stressi ja soodustab seeläbi viljastumist,» selgitab arst.

Arsti sõnul seisneb põhjus kas alkoholi otseses mõjus sperma kvaliteedile või siis paarisuhtele üldiselt. Stressivabal suhtel on arsti hinnangul aga suur mõju naise füsioloogiale.

105 katsealusest isast need, kes päevas keskmiselt alla 3 grammi alkoholi tarbisid, oli õnnestunud viljastumise protsent 28. 38 protsenti nende meeste seas, kelle keskmine päevane alkoholi tarbimine oli 3 ja 12 grammi vahel. 13 kuni 21 grammi alkoholi päevas joovate isade lapsesaamise šansid tõusid aga suisa 57 protsendi peale. Selgituseks – 8 grammi alkoholi on koguseliselt umbes pool Suurbritannia pinti.

Hoolimata õnnestunud rasestumise suhtarvude erinevusest ei leidnud sarnane Ameerikas tehtud uuring vähimatki seost sperma kvaliteedi ja alkoholi tarbimise vahel.

Uuring vaatles ka seda, kuidas soodustab rasestumist kofeiinitarbmine. Leiti, et mehed, kes joovad rohkem kui kolm tassi päevas, said rasestamisvõimekuseks 19 protsenti ning need, kes piirdusid vaid ühe tassi joomisega, said tulemuseks 60 protsenti.

Californias tehtud uuring võrdles aga taimetoitlaste ja veganite ning lihasööjate sperma kvaliteedi erinevust. Veganite sperma oli selles võrdluses kõige kehvemate tulemustega, lihasööjate oma sai seevastu kõrgeima tulemuse.

Uuringu üks läbiviijatest usub, et taimetoitlased on ilmselt võtnud oma menüüsse ka soja, mis sisaldab kemikaale, mis sarnanevad östrogeeniga, mis võib meeste viljakust mittesoosivas suunas mõjutada. Samuti võib teadlase sõnul taimetoitlastel olla probleeme B12 vitamiiniga. Ühes samalaadses uuringus leiti veel, et puuviljade ja juurviljadega tuleks lapsi planeerivatel meestel piiri pidada, kuna need viivad sperma kvaliteedi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles