Tervishoiutöötajad nõustusid riikliku lepitaja palgaettepanekuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajate ja haiglate liidu esindajate kohtumine Lääne-Tallinna keskhaiglas.
Tervishoiutöötajate ja haiglate liidu esindajate kohtumine Lääne-Tallinna keskhaiglas. Foto: Liis Treimann

Eesti Arstide Liit (EAL), Eesti Õdede Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit saatsid riiklikule lepitajale Henn Pärnale ühise vastuse, milles tunnistasid vastuvõetavaks Pärna kompromissettepaneku meditsiinitöötajate palgakomponentide osas.

«Palgakomponendi osa, mis Pärn pakkus, on vastuvõetav. Kui haigekassa kinnitab sellised palgakomponendid, siis see meile põhimõtteliselt sobib,» rääkis BNSile EALi peasekretär Katrin Rehemaa, kelle sõnul on palgavaidluse lahendamine poliitikute käes.

«Pärast viimast ettepanekut näeme võimalust edasi minna. Nüüd on pall haigekassa ja valitsuse väravas, nemad peavad otsustama, kuidas Eestis arstiabi andmine jätkub. Eelkõige ootame praegu neilt selget vastust, kas riikliku lepitaja pakutud palgakomponendid kinnitatakse.»

Rehemaa sõnul mindi riikliku lepitaja juurde, kuna tööandja pakutud numbrid polnud väärt isegi arutamist ja väljapääsu ei paistnud. «Töökoormuse teemaga peame kindlasti edasi minema, regulatsioon ei ole kaugeltki paigas ja pigem jäävad haiglad personalita siis, kui seda paika ei saada. Usun, et patsientide huvides on arstid ja õed nõus ületööd tegema, aga loomulikult peab seejuures järgima seadusi,» märkis Rehemaa.

Riiklik lepitaja pakkus, et kollektiivlepingus kokkuleppele jõudmiseks, peaks tulevast aastast kinnitatama arsti miinimumpalgaks 9 eurot tunnis, õel 5 eurot tunnis ja hooldajal 3 eurot tunnis. Arstid nõudsid tulevaks aastaks miinimumpalgaks 9,50 eurot tunnis, ent haiglad pakkusid 8,50 eurot tunnis. 2016. aastast peaks lepitaja hinnangul palk olema arstil 10 eurot tunnis, õel 5,50 eurot tunnis ja hooldajal 3,30 eurot tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles