Rehemaa: arstide vananemine on murettekitav

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa.
Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa peab arstkonna vananemist pikemas perspektiivis murettekitavaks.

Täna avaldatud Tervise Arengu Instituudi (TAI) tervishoiutöötajate uuringust selgus, et Eesti arstide keskmine vanus on 51 ja õdedel 45 aastat. «Ma oleks eeldanud, et keskmine vanus on veelgi kõrgem,» märkis Rehemaa. «Arstkond tõepoolest vananeb ja see ei ole midagi sellist, mis Eesti ühiskonda väga rõõmustama peaks.»

Uuringu järgi oli mullu novembris Eesti kõige vanem arst 90-aastane radioloog ja kõige noorem 23-aastane oftalmoloog.

Rehemaa selgitas, et ajapikku arstkond väheneb, sest vanuse tõttu lahkub töölt rohkem tohtreid kui noori peale tuleb. «Pensionieas arste töötab meil ikka väga palju, osa neist muidugi ka osalise koormusega, kuna valitseb üldine arstide puudus,» ütles Rehemaa, kelle sõnul on arstkonna vananemine murettekitav.

Rehemaa kinnitusel lähevad noored arstiteadust õppima hea meelega ja tegemist on väga tublide noortega, kuid paraku ei jää kõik Eestisse. «Kui meie tingimused siin oluliselt ei parane, siis ei vähene ka see tendents,» nentis ta.

TAI uuringu kohaselt töötas mullu novembris Eestis 4395 arsti ja 7428 õde. 11 protsenti arstidest ja neli protsenti õdedest töötas rohkem kui ühe tööandja juures ning iga arst tegi keskmiselt 4,1 ja iga õde 5,5 ületundi. Arstide seas tegid kõige enam ületunde lastekirurgid, õdede seas aga erakorralise meditsiini ja anesteesia-intensiivraviõed.

TAI iga-aastasest tervishoiutöötajate palgauuringust selgus, et osalise ja täistööajaga töötavate arstide keskmine brutotunnipalk ilma lisatasudeta oli tänavu märtsis 10,12 eurot, õendustöötajatel 4,98 eurot ja hooldajatel 2,74 eurot. Võrreldes eelmise aastaga kasvas palk arstidel keskmiselt 2,5%, õendustöötajatel ja hooldajatel vastavalt 2,8% ja 1,8%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles