Ohatise varjus varitseb Alzheimeri tõbi?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huuleohatis ehk huuleherpes on üks inimese levinumaid viirushaigusi, mida pole võimalik täiesti välja ravida. Enamik viirusekandjaid ei haigestu.
Huuleohatis ehk huuleherpes on üks inimese levinumaid viirushaigusi, mida pole võimalik täiesti välja ravida. Enamik viirusekandjaid ei haigestu. Foto: Erakogu

Neuroteadlased kahtlustavad juba mõnda aega, et huultel tüütuid külmaville tekitav herpesviirus võib soodustada Alzheimeri tõve teket. Rootsi Umeå ülikooli teadlaste uurimused lisavad oletusele uut tõendusmaterjali.

Herpesviiruse pärilikkusainet on leitud ka ajust ning neuroteadlased oletavad, et vanurite nõrgenev immuunsüsteem lubabki viirusel kergesti ajju levida. See omakorda võib käima lükata koemuutused, mis põhjustavad Alzheimeri tõbe, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Umeå ülikooli teadlased Hugo Lövheim ja Fredrik Elgh analüüsisid 3400 inimese kohta kogutud infot, kelle tervist jälgiti keskmiselt 11,3 aasta jooksul. Selgus, et kui inimesel vereseerumis olid herpesviiruse vastased IgM-tüüpi antikehad, suurendas see Alzheimeri tõve tekkeriski ligi kaks korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles