Terviseamet kontrollib arvatavaid retseptimüüjaid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseamet uurib, millistelt arstidelt sai Soome ajakirjanik Tallinnas eksperimendi korras kerge vaevaga retseptiravimeid.

Soome ajaleht Länsiväylä väidab oma artiklis, et Tallinnast saab väga lihtsalt osta retseptiravimeid. Oma väite tõestuseks korraldas ajakirjanik testi kolmes Tallinna arstikeskuses, kust sai retseptiravimid suurema vaevata. Meditsiiniuudiste portaal Med24 uuris, mida selle artikli valguses ette võetakse.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütles, et amet on saatnud päringu, et teada saada, millistelt arstidelt need retseptid saadi.

«Kui see info on olemas, saab meie järelevalve kontrollida, kas visiidid on nõuetekohaselt dokumenteeritud koos ravimi väljakirjutamise näidustuse ja väljastatud retsepti äramärkimisega ning võtame teenuseosutajatelt seletuse,» lisas Saluri. «Kui kogutud andmete pinnalt tuvastame, et tegemist on rikkumisega, otsustame, millist menetluse liiki kasutades asi lõpuni viia.»

Saluri sõnul saab teenuseosutajaid väärteomenetluses karistada (trahvida) vaid juhul, kui tuvastatakse ravimite väljakirjutamise kohta ravimiseaduses sätestatud nõuete rikkumine.

Kui tervishoiutöötaja ettekirjutust ei täida, siis on terviseametil õigus peatada tervishoiutöötaja registreering kuni üheks aastaks. Kui tegemist peaks olema perearsti toime pandud rikkumistega, on teoreetiliselt ja äärmise abinõuna võimalik ära võtta perearstina tegutsemise õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles