Üleminek mõõdukalt joomiselt probleemsele on seotud geenidega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Molecular Psychiatry avaldatud uuringus leidsid teadlased, et geneetilise materjali väike osa, mikro-RNA mängib olulist rolli mõõduka alkoholitarbimise muutumisel alkoholisõltuvuseks.

California-San Francisco ülikooli teadlased uurisid ajus toodetud neurotroofilist faktorit ehk ajukasvufaktorit (BDNF). Varasemad samade teadlaste uuringud olid näidanud, et BDNFi tase tõuseb siis, kui alkoholi tarbitakse mõõdukas koguses, ning et see valk ennetab alkoholi tarvitamise häire väljakujunemist, kirjutab Medical News Today.

Antud uuringu raames leidsid teadlased, et katsehiirtel langes BDNFi tase aju prefrontaalse korteksi otsuste langetamisega seotud piirkonnas märkmisväärselt, kui nad tarbisid pikema aja jooksul liiga palju alkoholi.

BDNFi taseme langus oli omakorda seotud ühe kindla mikro-RNA taseme tõusuga.

Teadlaste sõnul langetavad mikro-RNAd mõnede valkude, nagu BDNFi taset, sidudes end sõnumitooja-RNAga.

Teadlased leidsid, et kui nad ise suurendasid selle kindla mikro-RNA taset hiirte prefrontaalses korteksis, BDNF langes, pannes hiiri suuremates kogustes alkoholi tarbima. Kui aga teadlased pärssisid seda mikro-RNAd, tõusis BDNFi tase normaalsele tasemele ja ka hiirte alkoholitarbimine normaliseerus.

Uuringu juhtivautor Dorit Ron ütles: «Meie tulemused viitavad sellele, et BDNF ennetab mõõduka alkoholitarbimise muutumist kontrollimatuks joomiseks ja alkoholi tarvitamise häireks. Kui selles kaitsvas mehhanismis on rike, kujuneb välja kontrollimatu liigne joomine ja mikro-RNAd on tõenäoliselt selle rikke taga.»

Tema sõnul võib see mehhanism olla põhjuseks, miks 10 protsendil rahvastikust kujunevad välja alkoholi tarvitamise häired. Sellest teadmisest võib olla abi ravimite väljatöötamisel.

Teadlaste sõnul ei ole praegu olemasolev alkoholisõltuvuse ravi alati edukas, sest kasutatavad ravimid häirivad mõnu tundmise mehhanismi ja patsiendid kipuvad nende võtmist seetõttu pooleli jätma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles