Miks tekib osal inimestest talvedepressioon?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani teadlased suutsid ajuskaneeringute põhjal tuvastada, miks on mõned inimesed vastuvõtlikumad talvedepressiooni ehk hooajalise meeleoluhäire tekkele.

Kopenhaageni ülikooli teadlased vaatlesid oma uuringu raames küll vaid 11 talvedepressiooni all kannatavat inimest ja 23 tervet vabatahtlikku, kuid nende leiud kinnitavad seda, mida teisedki teadlased on kahtlustanud, kirjutab BBC.

Teadlased kasutasid PET-ajuskaneeringut ning näitasid, et talvemasendusega patsientidel on serotoniini transportiva valgu (SERT) tase suvel ja talvel väga erinev. Nimelt oli neil SERTi tase talvekuudel oluliselt kõrgem, mis tähendab väiksemat aktiivse serotoniini hulka. Serotoniin reguleerib aga tuju, isu ja und. Tervetel vabatahtlikel SERTi tase talvel ei tõusnud.

Uuringu juhtivautor dr. Brenda McMahon ütles, et SERT kannab serotoniini tagasi närvirakkudesse, kus see ei ole aktiivne. Seega, mida suurem SERTi aktiivsus, seda madalam serotoniini aktiivsus.

«Päikesevalgus hoiab SERTi taseme madalal, kuid mida pikemaks muutuvad sügiskuudel ööd, seda rohkem SERTi tase tõuseb, vähendades aktiivse serotoniini taset.»

«Paljusid inimesi talvedepresioon ei puuduta ja me oleme leidnud, et neil inimestel ei suurene SERTi aktiivsus, nii et nende aktiivse serotoniini tase jääb läbi talve kõrgeks.»

Professor Siegfriend Kasper Euroopa neuropsühhofarmakoloogia kolledžist ütes, et ka varasemates uuringutes on näidatud SERTi taseme kõikumise seost talvedepressiooniga, kuid antud juhul on tegemist esimese uuringuga, mis võrdles patsientide seisundit suvel ja talvel.

Sam Challis vaimse tervise ühingust Mind märkis, et kuigi praegu ei ole veel piisavalt teadmisi sellest, kuidas valguse hulk serotoniini taset mõjutab, on see väga huvitav uuring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles