Vitamiinispikker! Vali just Sulle sobiv organismi turgutaja

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljades leidub ka vitamiine.
Puuviljades leidub ka vitamiine. Foto: Internet

Tänavusel kuumal suvel, mil päike hellitas meid nädalate kaupa, said nii mõnedki tervisemured leevendust. Kuid sügisel hakkavad organismi kimbutama vanad probleemid: D-vitamiini puudus, väsimus, stress, nõrgenenud immuunsüsteem. Meie Tasku apteegi proviisor Katrin Zirk on kokku pannud soovitused sügisestest terviseturgutajatest. Loe allpool lähemalt!

D-vitamiin

Kohe, kui päevad jäävad lühemaks ja päikesevalgust on taas vähe, suureneb D­-vitamiini vajadus, sest nahas olevast eelühendist ei suuda keha seda enam nii palju sünteesida. D-vitamiin on väga tähtis luustiku jaoks: see aitab reguleerida kaltsiumi ja fosfori taset, olles nii väikelaste kui ka luuhõrenemisega patsientide ravis tähtsal kohal. Samuti on D-­vitamiin vajalik immuunsüsteemile. Vitamiini imendumine võib olla häiritud suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid ja kortikosteroide kasutades ning alkoholiga liialdades.

Toiduainetest leiab D­-vitamiini näiteks munakollasest, kalamaksaõlist, pärmist. Põhjamaa riikides soovitatakse D­-vitamiini juurde võtta septembrist aprillini. Apteegis leidub D­-vitamiini preparaate mitmesugusel kujul: tablettide, närimistablettide, kapslite, tilkade ja spreidena. Kui tootja pole märkinud teisiti, tuleks D-vitamiini manustada koos toiduga.

B-vitamiin viib väsimuse

Pime aeg mõjutab ka enesetunnet. Töö­ või koolirutiiniga harjumine võtab aega, põhjustab stressi ja väsimust. Närvisüsteemi normaalse talitluse toetamiseks sobivad hästi B­-grupi vitamiinid. Mitme B­-grupi vitamiini imendumine on pärsitud kohvi ja alkoholi liigsel tarvitamisel ning suukaudsete rasestumisvastaste vahendite manustamisel.

B­-vitamiine leidub näiteks pärmis, munas, maksas, kaunviljades ja pähklites. B­-vitamiinide kompleksi tuleks võtta päeva esimesel poolel koos söögiga või pärast seda. Kindlasti peaks jälgima tootel märgitud annustamisskeemi, näiteks mõned tabletid on ette nähtud
 iga kahe päeva järel võtmiseks. Apteegis on B­-vitamiini preparaadid saadaval tableti kujul, leidub nii sünteetilisi komplekse kui ka loodusliku päritoluga õllepärmitablette. Suurema B­-vitamiinide sisaldusega multivitamiine pakutakse ka kapslite, maitsvate närimistablettide ja lahustuvate tablettide kujul.

Lisaks on loodud närvisüsteemi toetavad preparaadid, mis sisaldavad B­-grupi vitamiinide kõrval aminohappeid, magneesiumi ja taimseid ekstrakte. Väsimuse ja kurnatuse korral saab abi ka 
koensüüm Q10 sisaldavatest kapslitest. Q­-vitamiin täidab kaalukat
 rolli raku energiavahetussüsteemis ning on eriti vajalik südame-­ ja lihaserakkudele. Samuti võib juurdemanustamisest kasu olla igemeprobleemide korral, sest Q10 aitab kaasa kollageeni moodustumisele ja tugevdab sidekude. Apteegist saab osta ka spetsiaalset Q10 sisaldavat hambapastat Zymbion. Q10 kapsleid tuleks võtta söögiga või pärast sööki.

Tuntuim C-vitamiin: kasulik ka esimeste külmetussümptomite kõrval

Organismi immuunsüsteemi tugevdamiseks, naha ja igemete toetamiseks ning raua imendumiseks on vajalik teada ja tuntud C­-vitamiin, mida leidub peale kiivi ja tsitruseliste palju koduaia marjades. Eriti vitamiinirikkad on näiteks mustad sõstrad. C­-vitamiini imendumine võib väheneda suitsetajatel ja alkoholiga liialdajatel. Apteegis on C­-vitamiini saadaval eri annustes tablettide, närimistablettide ja lahustuvate tablettidena. Aegade jooksul on kasutusel olnud mitmesuguseid manustamisskeeme, tänapäeval soovitatakse C­-vitamiini võtta esimeste külmetussümptomite korral 200 milligrammi iga tunni tagant neli korda järjest.

A-vitamiin

Need, kes tahavad suvist jumet kauem säilitada, võiksid sügise esimesel poolel mõelda A­-vitamiini eelühendi beetakaroteeni peale. See on omal kohal ka sellisel juhul, kui ees ootab soojamaareis. Kapsleid võiks hakata võtma nädal-kaks enne reisi, et valmistada nahk päevitamiseks ette. Beetakaroteen aitab nahal kiiremini taastuda, vältida liigset kuivamist ning soodustada jume tekkimist ja püsimist. Teisalt on A­-vitamiin oluline silmade tervisele ja seda kasutatakse normaalse nägemise hoidmiseks. A­-vitamiini leidub näiteks loomamaksas ja kalamaksaõlis.

Multivitamiinid

Üldiseks organismi tugevdamiseks võib teha läbi multivitamiinikuuri. Ka multivitamiine tuleks võtta peamise söögikorra ajal. Multivitamiine on apteegis tableti, lahustuva tableti ja kapsli kujul, lastele on saadaval meeldiva maitsega närimistablette ja geelpadjakesi. Kui aga on vaja leida lahendus kindlale probleemile, peaks manustama konkreetset vitamiini, sest multivitamiinides olevad annused on üldjuhul väikesed.

Mitut vitamiinipreparaati koos võttes tuleks jälgida, et kattuvate vitamiinide annused liiga suureks ei läheks, sest pidev suurte koguste manustamine võib kasu asemel hoopis probleeme kaasa tuua. Juhul kui samal ajal kasutatakse ka muid toidulisandeid või ravimeid, peab koostoimete vältimiseks enne vitamiinide võtma hakkamist konsulteerima arsti või apteekriga.

Organismi turgutamiseks on apteegi tootevalikus mitmesuguseid vitamiine, apteekriga arutades leiab nende seast kindlasti sobiva preparaadi. Tuleks siiski meeles pidada, et täisväärtuslikku toitumist ning tervislikku eluviisi ei asenda ükski toidulisand.

Loe põhjalikumalt ja vaata konkreetseid tootesoovitusi meie Naerata! ajakirja sügisnumbrist.

Vitamiinivalikut saad näha ja osta mugavalt ka Netiapteegist!

Artikkel ilmus ajakirja Naerata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles