Head aega, lugemisprillid?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prillid.
Prillid. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Uus silma siirdatav seadeldis võib tähendada, et varsti saab lugemisprillid ära unustada.

Paljudel üle 40-aastastel inimestel kujuneb välja presbüoopia, mille puhul inimene näeb lähedal asuvaid objekte häguselt, kaugel asuvaid aga selgelt. See seisund puudutab enam kui miljardit inimest üle maailma, kirjutab Web MD.

Ent peagi võivad lugemisprillid jääda minevikku, sest teadlased on välja töötanud spetsiaalse rõnga, mis asetatakse sarvkesta sisse nii, et ta reguleerib teravussügavust, võimaldades presbüoopiaga inimesel ka lähedal asuvaid objekte selgelt näha. KAMRA-nimelise seadeldise saab silma siirdada umbes 10 minutiga ja seejuures kasutatakse vaid kohalikku tuimestust.

Rõngast on testitud enam kui 500 presbüootiaga patsiendil vanuses 45 kuni 60, kes ei olnud lühinägelikud. Kolm aastat pärast rõnga paigaldamist sai 83 patsientidest endiselt ilma prillideta lehte lugeda või autot juhtida.

Erinevalt teistest presbüoopia korrigeerimise meetoditest on rõngast võimalik silmast eemaldada, kui peaks tekkima mingid komplikatsioonid.

KAMRA on saadaval Aasias, Euroopas ja Lõuna-Ameerikas, kuid ei ole veel saanud heakskiitu USAs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles