Lastefond aitab kaheaastast diabeedihaiget tüdrukut

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeet ohustab igas eas inimesi.
Diabeet ohustab igas eas inimesi. Foto: SCANPIX

SA TÜK Lastefond aitab kaheaastase diabeedihaige Johanna perel tasuda lapsele vajaliku insuliinipumba ja transmitteri eest, makstes 90 protsenti omaosaluse summast.

Lastefondi toel saab Johanna endale uuema põlvkonna insuliinipumba ja transmitteri, mis võimaldavad naha alla paigaldatavate ühekordsete sensorite abil pidevalt veresuhkru taset kontrollida. Nii ei pea tüdruku vanemad nii tihti Johanna veresuhkrut näpu otsast mõõtma, kuid saavad tänu seadmele olla kindlad, et lapsele vajalik insuliin on täpselt doseeritud.

TÜ kliinikumi laste endokrinoloog Aleksandr Peet selgitas, et väikestel lastel on veresuhkru tase tihi väga ebastabiilne ja kõigub suures ulatustes, mistõttu tuleb seda mõõta tihedamini kui suuremate laste ja täiskasvanute puhul nõutud minimaalselt neli korda ööpäevas.

«Paljud pisikeste laste vanemad mõõdavad veresuhkru väärtust näpuotsa verest suisa 10-12 korda ööpäevas, sealjuures ka öösel 1-2 korda. Sage mõõtmine aitab vältida veresuhkru langemist väga madalale, mis võib põhjustada raske terviserikke,» täpsustas ta.

Insuliinipumba kasutamine iseenesest mõõtmiste arvu ei vähenda, seda aitab teha spetsiaalne abivahend nimega glükoosisensor, mis võimaldab mõõta veresuhkru taset ööpäev läbi iga sekundi jooksul. Sensori kasutamiseks on aga vaja spetsiaalset insuliinipumpa ja transmitterit, mis tavaliste seadmetega võrreldes on ka kulukamad, makstes kokku ligi 2500 eurot.

Riik kompenseerib pumba maksumusest 50 protsenti ning ülejäänud pool tuleb tasuda lapsevanematel endil. Transmitteri eest peab pere täisulatuses ise maksma. Paljude jaoks aga käib nende kahe vahendi peale kokku ca 1500-eurone omaosalus üle jõu. Nii ka Johanna perele. Siin tuli neile appi Lastefond, kes tasub sellest summast 90 protsenti ehk 1350 eurot. 10 protsenti omaosalusest maksis pere eest kohalik omavalitsus.

Lapse isa sõnul on Lastefondi toetus nende perele väga suureks abiks. «Olime sattunud keerulisse olukorda, sest Johanna haiguse tõsiduse tõttu pidi ema jääma lapsega koduseks, et tema eest hoolitseda. Nii peame me hakkama saama vaid ühe sissetulekuga, olles samal ajal sunnitud kandma mitmeid lapse haigusest tulenevaid kulutusi,» rääkis ta.

TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku rohkem kui pooleteise miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles