Populaarsed chia seemned peidavad endas ohtu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki chia seemned on väga tervislikud, võivad nad endas peita ka potentsiaalset terviseriski, kui neid ei tarvitata õigesti.

Asjatundjad hoiatavad – neid tillukesi seemneid, mis sisaldavad palju kiudaineid, valku ja südamesõbralikke oomega-3-rasvhappeid, ei tohiks süüa toorelt ja kuivana. Eriti kehtib see inimeste kohta, kellel on olnud neelamisega probleeme või kellel on ahenenud söögitoru, kirjutab Web MD.

Uuringu autor dr. Rebecca Rawl märkis, et chia seemnetel on võime imada sisse 27 korda suuremas koguses vedelikku võrreldes oma enda kaaluga. Seetõttu peaks neelamisprobleemide või ahenenud söögitoruga inimesed tarbima chia seemneid vaid sellisel kujul, kui nad on enne söömist saanud mõne vedelikuga (piimaga, jogurtiga, smuutiga) segunedes maksimaalselt paisuda.

Kui chia seemned söögitorus paisuvad, võib tulemusena moodustuv geeljas vedelik põhjustada ummistuse, mida on raske eemaldada.

Esimest taolist juhtumit esitleti sel esmaspäeval Philadelphias aset leidnud Ameerika gastroenteroloogia kolledži iga-aastasel kokkutulekul. Tegemist oli 39-aatase mehega, kellel oli varem esinenud neelamisprobleeme, astmat ja hooajalist allergiat.

Pärast supilusikatäie kuivade chia seemnete söömist koos klaasi veega tekkisid mehel neelamisraskused. Arstid, kes tema kodulähedases kiirabis teda üle vaatasid, leidsid tema söögitorust chia seemnetest moodustunud geeli, mis oli selle blokeerinud.

Seejuures ei õnnestunud arstidel geeli ei endoskoopi ega teiste traditsiooniliste meetoditega eemaldada. Lõpuks kasutasid nad enneaegsetele lastele mõeldud gastroskoopi, et lükata chia seemnetest moodustunud geeli väikeste koguste kaupa tema seedekulglasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles