Uus avastus võib hõlbustada nii vähi kui Alzheimeri ravi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajuteadlased on suutnud esmakordselt muuta läbistatavaks aju mürkainete eest kaitsva vere-aju barjääri. Saavutus pakub ligipääsu seni kättesaamatuks jäänud kudedele, mis võiks hõlbustada nii vähi kui vaimse võimekuse halvenemisega seonduvate haiguste ravimist.

Osaliselt läbilaskev membraan hoolitseb, et ajju ei satuks selle tööd häirivaid hormoone ja virgatsained, rääkimata otseselt ohtlikest mürkainetest ja mikroorganismidest. Kuid näiteks mitmed vähi ning Alzheimeri ja Parkinsoni tõve tõrjumiseks kasutatavad ravimid oleksid märgatavalt tõhusamad, kui arstidel oleks võimalik neid vere kaudu ajju saata, vahendab ERRi teadusportaal.

Lahenduseni jõudis Torontos töötav meditsiinifüüsik Kullervo Hynynen, kelle hüpoteesi proovile pannud teadlaste katsed näitasid, et kui pommitada barjääri ultraheliga, tekib vibratsioon, mis lööb selle rakud lahku ja nii on võimalik ajju viia ka keemilisi ühendeid, mis muidu barjäärist läbi tungida ei suuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles