Alla seitsme tunni ööund viib pöördumatute tagajärgedeni

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uni on tervise jaoks sama oluline kui toitumine ja treening ning ebapiisav uni võib viia diabeedi, rasvumise ja südameprobleemideni. Nüüd lisasid teadlased sellele nimekirjale veel ühe hoiatuse: unepuudus kahjustab aju, põhjustades tähelepanuhäireid, mälukaotust ja ka Alzheimeri tõbe.

Ajakiri Prevention toob välja, mis juhtub, kui sa ei maga piisavalt.

Inimestel, kellel on pidevalt raskusi magamajäämise ja magamisega (ühe uuringu järgi jookseb piir 6,8 tunni juurest), esineb ajumahu vähenemist piirkondades, mis on olulised mälu ja probleemide lahendamise seisukohast.

«Me oleme alati eeldanud, et kui nädalavahetusel välja magada, siis on kõik korras, kuid see ei pruugi nii olla,» ütles Sigrid Veasey Pennsylvania ülikoolist. Ta tegi katseid hiirtega ja kui neil ei lastud magada kolm päeva järjest, kaotasid nad 25 kuni 30 protsenti keskendunud tähelepanu jaoks vajalikest neuronitest ehk närvirakkudest, samas kui ülejäänud närvirakud samuti kahjustusid. Kõige hullem on see, et hävinenud närvirakud enam ei taastunud.

Nii on selge, et une ajal toimub midagi väga olulist, kuid mida täpselt magamine meie ajuga korda saadab, on jäänud siiani mõistatuseks. Seetõttu kütab Rochesteri ülikooli meditsiinikeskuse teadlaste uus teooria teiste teadlaste seas kirgi. Nimelt avastasid nad magavate hiirte ajusid uurides teatud aju puhastava süsteemi, mis uhub minema n-ö neuraalse prahi. See praht sisaldab beetaamüloide ja teisi valke, mille kuhjumist on seostatud Alzheimeri tõvega.

Ühes teises uuringus said noored terved inimesed ühe nädala jooksul magada maksimaalselt seitse tundi ja neil täheldati ajutalitluse nõrgenemist, mis püsis ka pärast korralikku väljamagamist kolmel järjestikusel ööl. Kuid veel hirmutavam on see, et kui pidevalt liiga vähe magada, võib hakata tunduma, nagu oleksid normaalselt välja puhanud. Kui vaatlusalused said viiel päeval järjest magada vaid neli tundi öö jooksul, olid nad pärast esimest ööd väga väsinud, kuid hiljem ei muutunud nad enam uniseks. Nii et krooniline unepuudus võib segada selle negatiivse mõju tajumist.  

Lisaks näitas üks 15 000 inimest hõlmanud uuring, et kui mitu aastat järjest magatakse keskmiselt alla 5 tunni päevas, halveneb mälu aju kaheaastase vananemisega võrreldaval määral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles