Ravivigade eest vastutamisel võiks eeskujuks olla Põhjamaade süsteem

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Advokaat Ants Nõmperi hinnangul võiks ravivigade eest vastutamisel minna kohtulikult süsteemilt üle Põhjamaade mudelile.

Nõmper rääkis seminaril «Kuidas kindlustada olulise eetilise printsiibi – mitte kahjustada –  järgimine meditsiinis?», et praegu kehtiv kohtulik süsteem ei ole suunatud mõlemat poolt rahuldava tulemuse saavutamisele. Ent sel on ka positiivne pool – hüvitisi, kui patsient tõepoolest võidab, võib ta saada piiramatus koguses, sest pole seatud ülem- ja alamskaalat, kirjutab meditsiiniuudiste portaal med24.ee.

Nõmper tõi välja, et kui patsient pöördub juba kohtusse, tahetakse raha – õigus väljendub rahas ja kohus ei saagi muud anda. Kuid kohtulik mudel välistab eksimuse tunnistamise ja vabandamise.

Nõmper tõi välja, et pakutud on vastutuskindlustuse süsteemi, mis võtab maha finantsriski, kuid sisuliselt probleeme ei lahenda. Puudub motiiv raporteerida ja kvalitatiivset hüpet raporteerida see kaasa ei too.

Põhjamaades kehtib aga mudel, kus uuritakse, kas ebasoodne ravitulemus oli välditav või mitte. Haigla ei pea maksma, vaid maksab solidaarne fond. Kindlustus on tervishoiuteenuse osutajatele kohustuslik ning hüvitis määratakse vastavalt liiklusõnnetuse regulatsioonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles