Haigla piirab osa HIV-patsientide liikumist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinik.
Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikus on teiste seas haiglaravil ka HIV-patsiendid, kelle majas ringiliikumine on tavalise haiglaga võrreldes piiratud. Uurisime, miks see nii on ning kas lähedased saavad nimetatud patsiente külastada.

Haigla kommunikatsioonispetsialisti Liisa Suba sõnul on nakkuskliinikus kohapeal ravil need HIV-patsiendid, kes vajavad haiglaravi kas HI-infektsiooni enda või mõne muu nakkuse tõttu.  

«Kuna HI-viirus ründab immuunsüsteemi, muutes inimese haigustele ja nakkustele vastuvõtlikumaks, on HIVi nakatunud inimesel suurem risk haigestuda kõikvõimalikesse nakkushaigustesse, näiteks grippi, tuberkuloosi vms,» märkis ta.

HIV-infektsiooni enda korral võivad  inimesed vajada  haiglaravi haiguse ägedas faasis või kaugele arenenud juhtudel aidsi korral, mis on HIV-nakkuse lõppfaas. «Regulaarselt viirusevastaseid ravimeid võttes on infektsioon kontrolli all ega jõuagi aidsini ning haiglaravi pole vaja,» lisas Suba.

Haiglaravil olevatel HIV-patsientidel soovitatakse majas ringi liikuda võimalikult vähe, et vältida nakkuste levikut. Kõige rangem liikumispiirang kehtib Suba sõnutsi tuberkuloosi nakatunud patsientidele – nemad peavad püsima oma palatis.

«Sellised reeglid ei ole mõeldud kellegi piiramiseks või reegli enda pärast, vaid üksnes selleks, et aidata kaasa patsiendi kiiremale paranemisele ja vältida tema enda ja teiste haigete uut nakatumist. Meie nakkuskliinikus patsiente tõepoolest maja peal ringi liikumas eriti ei ole, ringiliikumist on üksnes siis, kui patsient läheb näiteks röntgenisse või mõnele teisele uuringule,» tõdes ta.

Patsientide külastamine on Suba sõnul nakkuskliinikus üldiselt lubatud, kuid vastavalt haigla sisekorra eeskirjadele. «Meie nakkuskliinikus saab patsiente külastada esmaspäevast reedeni kella 15.00-18.30 ning nädalavahetuseti kella 12.00-15.00. Haiget külastama on lubatud kaks täiskasvanut korraga. Nakkusohu vältimiseks kuni 15-aastaste lastega külastamist ei soovitata, sest lapsed on üldjuhul nakkustele vastuvõtlikumad kui täiskasvanud.»

Siiski sõltub patsiendi külastamine haigla esindaja sõnul ka konkreetsest juhtumist ehk sellest, mis haigus tal on ja milline on tema seisund. «On olukordi, kus tuleb küsida raviarsti nõusolekut – seda näiteks juhul, kui patsient on väga raskes seisundis või pole teadvusel. Ka gripiepideemia ajal palutakse patsiente mitte külastada, sest sel ajal on suur oht, et patsiendi juurde tuuakse uus nakkus, mis võib eriti ohtlikult mõjuda just immuunpuudulikele. Samuti on olukordi, kus patsient ise ei soovi külastajaid vastu võtta – sel juhul tuleb haigla personalil ka sellega arvestada. Külastama ei lubata ka alkoholi- või narkojoobes isikuid.»

Nakkuskliinikus viibivat patsienti külastades tuleb täita ka infektsioonikontrolli eeskirju. «Näiteks peab tuberkuloosihaige juurde minema maskis. Igal juhul tuleb palatisse sisenedes ja väljudes alati desinfitseerida käsi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles