Seitse valu, mida ei tohiks kunagi ignoreerida

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu selja keskosas koos palavikuga võib tähendada neerupõletikku.
Valu selja keskosas koos palavikuga võib tähendada neerupõletikku. Foto: SCANPIX

Iga valu ei tähenda muidugi, et kohe peaks kiirabi kutsuma, kuid valusid, mis tekivad järsku või mis kaasnevad palavikuga, ei tohiks kunagi ignoreerida.

Valu juhtimise spetsialist dr. Houman Danesh New Yorgist selgitab, kuidas ära tunda neid valusid, mis vajavad kohest tähelepanu, kirjutab Today Health.

1. Terav valu abaluude vahel

See võib tähendada südameinfarkti. Umbes 30 protsendil inimestest, kellel on südameinfarkt olnud, ei ilmne klassikalist rasket pigistustunnet rinnaku taga. Valu abaluude vahel tekib tavaliselt naistel, samamoodi võib neil tekkida lõuavalu, õhupuudus ja iiveldus. Selliste sümptomite esinemisel (neid võib olla rohkemgi) tuleb helistada koheselt kiirabisse. Soovitav on ise haiglasse mitte sõita ega lasta ka kellelgi teisel end sõidutada, vaid ära oodata kiirabi.

2. Järsk tugev peavalu («thunderclap headache»)

See võib tähendada ajuarteri aneurüsmi, mis on ajuarteri seina nõrgenemisest ja vererõhu survest tingitud arteri paikne kotjas laiend. Ajuarteri aneurüsm võib ootamatult rebeneda, sageli seoses füüsilise pingutusega. Tekib ajuverejooks ehk insult või isegi surm.

Paljud on kogenud peavalusid ning tavaliselt aitab nende vastu valuvaigisti. Ent kui sa tunned, et koged elu kõige hullemat peavalu, mis tekib väga järsku, tuleb kohe kiirabisse helistada. Soovitav on ise haiglasse mitte sõita. Aspiriini ei tohi siis võtta, sest kui ajuarteri aneurüsm peaks olema rebenenud, võib see verejooksu suurendada.

Kuidas aru saada, et tegemist ei ole migreeniga? Migreeni puhul on peas pulseeriv ning tuikav valu. Tekib iiveldus ning suurenenud tundlikkus häälele ja valgusele.

3. Tuim valu paremal alakõhus

Tegemist võib olla ussripikupõletiku ehk pimesoolepõletikuga. Harilikult algab tuim valu nabapiirkonnas, mis kiirgab mõne aja möödudes alla paremale alakõhu piirkonda. Pimesoolepõletiku puhul on oluline saada ravi enne, kui ussripiku sein lõhkeb, muidu võib ohtliku tüsistusena tekkida kõhukelmepõletik.

4. Hambavalu, mis üles äratab

Põhjuseks võib olla hammaste krigistamine, mida võib tekitada stress. Pidev hammaste krigistamine kulutab ja lõhub hambaid ning muudab need tundlikuks. Kahtluse korral helista oma hambaarstile. Olemas on spetsiaalsed akrüülist hambakaitsed, mida peab kandma öösiti. Hammaste krigistamise probleem esineb paljudel inimestel.

5. Valu selja keskosas koos palavikuga

Palavik, iiveldus ja seljavalu ei tarvitse tähendada lihtsalt mingit kõhuviirust, vaid tegu võib olla neerupõletikuga, mis on mikroobide poolt põhjustatud neeru interstitsiaalse koe ja neeruvaagna põletikuline haigus. Infektsioon võib neerudesse levida kuseteede kaudu.

Alguses võib esineda valulikkus urineerimisel, kuid mõnedel inimestel ei pruugi esialgu mingeid sümptomeid olla. Neerupõletiku puhul on vajalikud antibiootikumid, seega peaks koheselt arstile helistama. Kui neerupõletikku välja ei ravi, võib tekkida mädane neerupõletik ning halvematel juhtudel välja kujuneda ka neerupuudulikkus.

6. Menstruaalvalu, mida ravimid ei leevenda

Tegu võib olla endometrioosiga, mille puhul emaka limaskesta sarnane kude asetseb väljaspool emakat ja läbib sarnaselt emakale kõik menstruatsioonitsüklid. Endometrioos põhjustab lastetust. See on sage haigus, mida võib esineda 40-60 protsendil naistest, kellel on menstruatsioon väga valulik.

Arst kirjutab tavaliselt välja kombineeritud rasestumisvastased hormoontabletid ning raskematel juhtudel võib vaja minna kirurgilist sekkumist.

7. Valulik koht säärel

Kui sul tekib valu või ebamugavustunne ühes sääres, võib tegemist olla süvaveeni tromboosiga (SVT). Tavaliselt on tegemist väikse piirkonnaga jalal, mis võib minna punaseks ja soojaks. Tromboos ohustab enam beebipillide kasutajaid ja pikamaareisijaid. Osa trombist võib liikuda piki vereringet, jõuda lõpuks kopsu ja seal veresooned blokeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles