Kuidas tuleks hoida oma munandeid?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakiri Men’s Health annab meestele kuus lihtsat soovitust, kuidas oma munandite tervisele rohkem tähelepanu pöörata.

Mees ei tohiks ära unustada, et tema meheau koosneb lõppastmes kahest osast – peenisest ja munanditest. Seda, et üht (oma peenist) kaitsta ja hoida sa juba niikuinii teed, aga sageli unustad ära teise osa (oma munadid). Kui tahad, et sinu sperma oleks kvaliteetne ja voodielu ergas, tuleb sul munandite vastu senisest rohkem hoolt ja armastust üles näidata. Siin on mõned soovitused, kuidas seda teha.

Hoia neid jahedas

Sülearvuti reitel tõstab sinu munandite temperatuuri, mis soodustab ka spermakvaliteedi langust. Soovitav oleks kõiksugu seadmed asetada ikkagi lauale ning normaalses istuvas asendis nende taga tööd teha.

Annna neile puhkust

Vähem und tähendab rohkem stressihormoone, mis vähendab sperma tootlikkust. Nii et maga oma tunnid täis, muidu võivad probleemid ainult süveneda.

Vaatle nende suurust

Vanemad mehed, kelle on munandimaht ületab 20 milliliitrit, seisavad silmitsi erinevate südame- ja veresoonkonna haigustega. Munandid muudab sageli suuremaks veresoontekahjustus.

Ettevaatust vasektoomiaga

Vasektoomia ei põhjusta sulle erektsioonihäireid kui sa just 72 tunni jooksul pärast lõikust seksima ei torma. Võimalik valu või verejooks võib põhjustada koguni lonkamist. Nii et püsi ikka mõistuse juures ja suhtu arstide soovitusse täie tõsidusega.

Liiguta telefon tagataskusse

Mitmed uuringud näitavad, et mobiiltelefoni kubeme lähedal hoidmine vähendab spermatosoidide arvu ja kvaliteeti. Seega hoia telefoni kas tagataskus või kusagil kaugemal oma meheaust.

Vaatle oma veresooni

Ämblikuvõrku meenutavad laienenud veresooned munanditel võivad olla põhjuseks viljatusele ja munandite kahanemisele. Kui märkad midagi taolist, tuleks kiiremas korras meestearstile aeg kinni panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles