Uuring kummutas levinud dieedimüüdi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiire ja aeglane dieet annavad lõpuks sama tulemuse.
Kiire ja aeglane dieet annavad lõpuks sama tulemuse. Foto: SCANPIX

Levinud arusaama kohaselt pole kiirelt kaalu langetada mõtet, sest see tuleb sama kiiresti tagasi, Austraalia uuringu kohaselt ei tarvitse see arusaam olla aga midagi enamat kui tühipaljas müüt.

Austraalia teadlased Melbourne'i ülikoolist tegid katseid 204 ülekaalulise inimesega, kellest osa pandi rangele, osa leebele dieedile, vahendab ERRi teadusportaal.

Range dieet seisnes selles, et kolme kuu jooksul said nad iga söögikorra ajal ainult sööki asendavat jooki juua, leebe dieedi pidajatel asendati söök joogiga ainult üks või kaks korda päevas.

Selgus, et range dieedi pidajatest jõudsid soovitud sihini - langetada kehakaalu 15 protsendi võrra - tervelt neli viiendikku, leebe dieedi pidajatest aga ainult pooled.

Ent kahe ja poole aasta pärast olid mõlema rühma esindajad saanud tagasi keskmiselt 70 protsenti kaotatud kaalust, seega pikemas plaanis kahel dieedil suurt vahet polegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles