Suitsetamisest loobumine võib teha tugevamaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suitsetamisest loobumine paneb inimesi tavaliselt kaalus juurde võtma, kuid Iisraeli teadlaste korraldatud uuringu kohaselt ei pea see alati olema ainult rasv – juurde võib vabalt tulla ka lihasmassi.

Keskmiselt võtsid uuringus vaatluse all olnud inimesed pärast suitsetamise mahajätmist kaalus juurde 5 kilo, kuid 26 protsenti sellest tuli lihasmassi arvelt. Samuti olid nad aasta möödudes keskmiselt umbes 20 protsenti tugevamad kui suitsu tehes ning tugevamaks muutusid ka nende luud, kirjutab The Times of Israel.

Ajakirjas Addiction avaldatud uuringu autor, dietoloog ja Iisraeli tehnoloogiainstituudi doktorant Oren Rom märkis, et suitsetamist maha jätta soovivate inimeste peamine hirm on kaalus juurdevõtmine. «Nii et kui me näeme, et sellel kaalutõusul on ka positiivne toime, nagu paranenud lihastoonus ja –jõud, suurem luude tihedus ja tugevus, siis võib-olla see julgustab inimesi suitsetamist maha jätma,» rääkis ta.

Et suitsetamisest loobumine alandab vähi, südamehaiguste ja paljude teiste terviseprobleemide riski ning parandab ühtlasi ka luude tervist, on varasemad uuringud juba näidanud. Kuid selle mõju kohta lihastele on seni olnud vähe teada.

Et seda uurida, kontrollisid teadlased kõvade suitsetajate kehakoostist ja lihasjõudu sel hetkel, kui nad olid just suitsetamise maha jätnud, ning seejärel aasta hiljem. Kokku võeti vaatluse alla 41 suitsetajat, kes tegid päevas vähemalt 15 suitsu. Nendest vaid 10 suutis terve aasta vastu pidada ehk siis ei hakanud uuesti suitsu tegema.  

Tulemusena leidsid teadlased, et aasta jooksul võtsid suitsetamisest loobunud juurde keskmiselt 5 kilo, samas kui suitsetajatel lisandus kehakaalule aasta jooksul vähem kui kilo. Ehkki suurema osa kaaluerinevusest moodustas rasv, siis 26 protsenti moodustas lihasmass.

Lisandunud lihasmass tähendas ühtlasi ka suuremat jõudu. Suitsetamisest loobunud suutsid teha rinnalt surumist keskmiselt 8 kg võrra suurema raskusega kui enne ja jalapressi maksimaalne raskus suurenes keskmiselt 18 kg võrra. Üldiselt said nad 17-23 protsenti tugevamaks. Suitsetajate lihasjõud aga märkimisväärselt ei kasvanud.

«Meie uuring edastab päris häid uudiseid. Pelgalt suitsetamise mahajätmine võib aidata kasvatada lihasmassi ja saada tugevamaks,» ütles Rom.

Ehkki uuringutulemusi võisid mõjutada erinevused vaatlusaluste toitumises ja treeningharjumustes, olid suitsetamisest loobunute ja suitsetajate harjumused selles osas väga sarnased.

Kuna teadlased ei võtnud uuringus osalejatelt koeproove, on neil raske seletada, kuidas suitsetamisest loobumine täpselt lihaseid mõjutab, kuid varasemates uuringutes on nad näidanud, kuidas sigaretisuits lihaseid nõrgemaks teeb. Nii on võimalik, et kui suitsetamine maha jäetakse, võimaldab see lihastel taastuda. Ent seda peaks teadlaste sõnul eraldi uurima, et selgitada välja muutuste molekulaarne mehhanism.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles