Piinlik haigus, mida alkoholilembus võimendab

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moffitti vähikeskuse uuest uuringust selgub, et meestel, kes tarbivad rohkem alkoholi – piisab vaid keskmiselt 2,5 joogist päevas – esines 13 protsenti suurem risk nakatuda mis tahes kujul inimpapilloomviirusega, kui neil küsitletutel, kes alkoholi üldse mitte või vähe tarbivad.

Samuti arvati küsitluse tulemusel alkoholiga rohkem sina peal olevad mehed riskigruppi nakatuma vähki põhjustava HPV-tüvega. Alkoholi liigtarbimine suurendab sellise tüvega nakatumist koguni 35 protsenti, kirjutab Men’s Health

Õige on mõttekäik, et ilmselt on rohke alkoholi ja haiguse vohamise seos ennatlik, sest need mehed, kes rohkem joovad, tõenäoliselt ka seksivad rohkemate partneritega. Siiski, siiski – seos jäi teadlaste sõnul kehtima ka siis, kui andmeid kohandati ja arvesse võeti ka meeste riskialdis käitumine.

Kuna uuring ei näita põhjust ja mõju, on leiu taga siiski üks oluline võimalik seos – liigne alkoholi tarbimine ja selle tulemusel nõrgenev immuunsüsteem on HPV levikuks soodus pinnas, ütleb uuringu autor Matthew Schabath.

Isegi mõõdukas alkoholi tarbimisel võib mõjutada sinu organismi kaitsevõimet kohese nakatumise osas ning takistada sinu immuunsüsteemi võimekust end tugevdada. Samuti võib see sinu organismi teha nõrgaks külmetuse, gripi, ja nagu öeldud – HPV ees.

Enamik mehi puutub HPV-ga mingil etapil oma elus kokku. Nii vähemasti johtub värskest uuringust, kus kahe aasta möödudes läbi viidud tervetest patsientidest oli 50 protsenti nakatunud mingisse HPV-tüvesse.

Tavaliselt mehed ei pruugi teadagi, et nad on HPV-kandjad. Mõned viiruse tüved võivad aga end ilmutada genitaaltüügaste näol, teised võivad aga suurendada pärasoole-, peenise-, suu- või kõrivähi teket. Mistahes tüve eneses kanda, levib see seksuaalsel teel edasi partnerile.

HPV-ga nakatumiseks piisab vaid nahakontaktist. Kondoomi kasutamine võib küll kahandada riski haigusega kokku puutuda, kuid ei välista seda täielikult. Seetõttu peaks enne HPV-ga nakatumist end vaktsineerima, et välistada hilisemaid soovimatuid haigusi.

Ameerika haiguste ennetus- ja ravikeskused soovitavad vaktsiini heteromeestele alates 21. eluaastast ning meestele, kes on seksuaalses vahekorras meestega, alates 26. eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles