Arstid lükkavad mädase augusti müüdi ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna hambapolikliiniku stomatoloog-kirurg Tarmo Soilts tõmbab hambaid välja ka augustis, sest tema sõnul pole vahet, kas on august või detsember – põletiku tekkimise oht on kogu aeg.
Tallinna hambapolikliiniku stomatoloog-kirurg Tarmo Soilts tõmbab hambaid välja ka augustis, sest tema sõnul pole vahet, kas on august või detsember – põletiku tekkimise oht on kogu aeg. Foto: Peeter Langovits

Kuigi vanarahva tarkus soovitab augustis operatsioone vältida, sest haavad ei pruugi hästi paraneda, lükkavad arstid väite ümber – august on lõikusteks parim kuu.

Ida-Tallinna keskhaigla II kirurgiaosakonna vanemarst Rein Lumiste kuulis üleeile mitmel korral patsientide suust, et augustis ei sooviks ta lõikusele tulla. «Oleks väga hea, kui suudaks selle väite ümber lükata,» tõdes Lumiste.

Rahvakalendris mädakuu nime all tuntud augusti nimetus on doktori sõnul iganenud, sest tänapäeva meditsiini puhul kuu põletiku teket enam ei määra.

«Mina olen seda seletanud nii, et augustis on küll niiskust ja mädanemist ning mullas mikroobe rohkem, aga see on looduses,» rääkis Lumiste. Operatsioone tehakse aga steriilsetes tingimustes ning puhtus on täpselt samasugune kui näiteks detsembris.

«Kui inimene normaalselt ennast peseb, siis ei tarvitse küll lõikust karta,» ütles kirurg ja lisas, et ka statistiliselt ei ole augustis tehtud operatsioonidel rohkem tüsistusi võrreldes teistel kuudel tehtud lõikustega.

Ka Tallinna hambapolikliiniku ravikirurgia osakonna juhataja Mari-Ann Maltis ütles, et tänapäeva ravivõimaluste ja antibiootikumidega saab põletiku kontrolli all hoida. «Kuid paljud tohtrid puhkavad augustis ja seepärast me plaanilisi operatsioone augustisse ei pane,» rääkis ta.

Kui augustit nimetatakse mädakuuks, siis peaks Tallinna hambapolikliiniku stomatoloog-kirurgi Tarmo Soiltsi sõnul ka kõiki ülejäänud kuid niimoodi nimetama.

Rääkimata sellest, et arstide sõnul on august operatsioonide osas samasugune nagu kõik ülejäänud 11 kuud, leidis doktor Lumiste sootuks vastupidist – võib-olla on august isegi parim kuu operatsioonide tegemiseks.

«Põdeda on parem, ei pea nii palju riideid selga toppima, ja kahe eelneva suvekuuga on suutnud inimene päikese abil oma patareisid laadida ning paranedes on tema vastupanuvõime suurem,» selgitas ta. «Ja järjekorrad on lühemad, sest siis ei tule need inimesed operatsioonile, kes vanarahva tarkuse järgi elavad,» lisas Lumiste muheledes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles