Shiitake seene ekstrakt võib hävitada papilloomiviiruse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shiitake seened
Shiitake seened Foto: SCANPIX

Texase ülikooli terviseteaduste keskuse uuring näitas, et shiitake seene ekstraktil on potentsiaal hävitada inimese papilloomiviirus (HPV), mis on peamine emakakaelavähi põhjustaja.

Inimese papilloomiviirus levib kõige sagedamini sugulisel teel. Naistel on see peamine emakakaelavähi põhjustaja ning 70 protsendil juhtudest viib vähkkasvaja tekkeni HPV 16 või 18 tüvi, kirjutab Medical News Today.

Samuti põhjustab HPV ligi 95 protsenti anaalvähi, 65 protsenti tupevähi, 60 protsenti suu- ja kõrivähi, 50 protsenti häbemevähi ja 35 protsenti peenisevähi juhtudest.

Judith A. Smith ja tema kolleegid otsustasid testida shiitake seenes leiduva AHCC ekstrakti HPV-vastast toimet.

Nimelt on AHCC juba saadaval toidulisandina, mis turgutab immuunsüsteemi. Varasemad uuringud on näidanud, et see ühend võib parandada nakkusi eemalehoidvate ja kasvajate kasvu ennetavate rakkude kasvu ja talitlust.

Oma uuringu tarbeks võtsid teadlased vaatluse alla kümme HPV-positiivset naist. Katsealused pidid kuni kuue kuu jooksul võtma iga päev AHCC-toidulisandit.

Kolme kuu möödudes oli kümnest naisest viie HPV-test negatiivne. Kolme naise puhul tehti pärast AHCC võtmise lõpetamist kindlaks, et HPV oli nende organismis täielikult hävinenud. Teised kaks naist pidid sama tulemuse saavutamiseks võtma AHCC-d pooleaastase kuuri lõpuni.

Teadlastel on plaanis läbi viia veel üks kliiniline uuring, kus kõik peavad võtma AHCC-d kuus kuud.

Haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) andmetel nakatuvad pea kõik inimesed mingil eluetapil HPVsse, sageli seda ise teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles