Lendav defibrillaator jõuab abivajajani loetud minutitega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabidroon
Kiirabidroon Foto: SCANPIX

Hollandi tudeng lõi n-ö kiirabidrooni prototüübi - lendava defibrillaatori, mis on võimeline abivajajani jõudma minutitega.

Alec Momonti arendatud droon suudab lennata kiirusel kuni 100 kilomeetrit tunnis, kirjutab news.com.au.

«Euroopa liidus kogeb südameseiskumist umbes 800 000 inimest aastas ja vaid 8 protsenti neist jääb ellu,» ütles 23-aastane Momont.

«Selle peamine põhjus on suhteliselt pikk kiirabi reageerimisaeg, mis jääb umbes kümne minuti juurde, samas kui ajusurm võib saabuda nelja kuni kuue minuti jooksul,» lisas ta.

Kiirabidroon võib viia defibrillaatori 12 ruutkilomeetri piires patsiendini ühe minutiga, suurendades tema ellujäämise tõenäosust 80 protsendini.

Droon saab kanda kuni 4 kilogrammi raskust, reageerib hädaabikõnedele ning kasutab navigeerimiseks GPSi. Drooniga on ühendatud ka kaamera, mille kaudu saab parameedik patsiendi abistajaid juhendada.

Momount sooviks, et tema drooni hakataks kasutama ka näiteks hapnikumaski toimetamiseks tulekahju lõksu jäänutele või insuliinisüsti edastamiseks hädas diabeetikuni.

Ent drooni tegelikuks kasutuselevõtuks on seda vaja veel edasi arendada ning samuti on vaja tegelda juriidilise poolega. Momont loodab, et Hollandis võetakse see siiski viie aasta jooksul kasutusele.

Iga selline droon hakkab maksma 17 600 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles