Punab: Eestis jäävad mehed impotendiks kümme aastat varem kui Rootsis

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku juhi ja androloogi Margus Punabi sõnul oleme me alates 2007. aastast kõige kiirema elueakasvuga riik Euroopas, kuid seejuures jääb Eesti mees impotendiks kümme aastat varem kui rootsi mees.

Punab rääkis täna riigikogus toimuval meeste tervise teemalisel konverentsil «Kuidas eesti mees elaks 10 aastat kauem? Tervelt!», et eesnäärmevähki haigestumine on Eestis jõudnud järele kopsuvähile  – põhjuseks halb toitumine, halb seksuaalhügieen, läbipõetud suguhaigused ja põletikud ning ebaregulaarne suguelu.

«Meil on kolm naistele suunatud ennetusprogrammi: rinnavähi, emakaelavähi ning seksuaalse teel levivate haiguste ennetamine. Viimne on küll justkui sooneutraalne, kuid on siiski suunatud 95 protsendi ulatuses naistele,» märkis Margus Punab. «Meestele suunatud programmid puuduvad. Meil on vaja välja töötada meestele suunatud eesnäärme uuringute skriiningprogramm, mis puudutab 120 000 eesti meest. Eesnäärmevähk on peamiselt vanade meeste haigus. Ja kahjuks on meil halb suhtumine ühiskonnas: need on vanad mehed, need surevad nii kui nii ära.»

«Kas te oskate arvata, mis on normaalne oodatav eluiga tasakaalustatud elu juures?» küsis Margus Punab. «Viimased geneetilised uuringud kinnitavad, et inimese normaalne oodatav eluiga on 120 aastat. Meie ambotisoon peab olema palju kõrgem, kui tahame tulemusi saavutada. Mitte ainult 10 aastat, vaid rohkem. Tuleb mõelda suurelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles