Viis märki sellest, et sul võivad olla unehäired

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetu öö mõjub organismile rängalt.
Unetu öö mõjub organismile rängalt. Foto: Panther Media / Scanpix

Ajutisi unehäireid esineb enamikul inimestest. Kuid kui sind vaevab pidev unepuudus, peaksid ehk pöörama tähelepanu sellele, mis takistab sul korralikult välja magamast.

Health.com toob välja viis märki sellest, et sind võivad vaevata unehäired.

Sa ärkad väsinuna

Probleem: sa magad kaheksa tundi järjest, ent ärgates oled ikka väsinud ja jõuetu.

Normaalse unetsükli jooksul  vaheldub sügav uni pinnapealsemaga ning kokkuvõttes peaksid tundma end väljapuhanu ja värskena. Kui oled pärast kaheksatunnist ööund ikka unine ja väsinud,  takistab miski ilmselt su kehal sügavasse unne laskumast.

Sa norskad

Probleem: sinu partner on öelnud, et sa norskad

Norskamine võib olla ka ohutu, kuid see võib samas anda märku uneapnoest – ohtlikust seisundist, mille puhul on hingamine une aja takistatud.

Sa jääd päeval tukkuma

Probleem: sa jääd päevasel ajal autoroolis või lugemise ajal tukkuma

Unetu öö järel väsinud olla on täiesti normaalne, kuid kui jääd töölaua taga või roolis olles sageli tukkuma, peaksid tõsiselt mõtlema, ega sind ei vaeva krooniline unepuudus või unehäired.

Sul on raskusi uinumisega

Probleem: vähemalt kuu aega on sul olnud raskusi magamajäämisega

Vahel ei tule uni ajutistel põhjustel. Kuid sageli ei otsi kroonilise unetuse ajal kannatavad inimesed abi, sest nad arvavad ekslikult, et nii peabki olema või siis et probleem möödub iseenesest. Ent kui probleem muutub tõesti krooniliseks, mis tähendab, et aju harjub ära mitte magama siis, kui peaks, võib normaalse unerütmi taastamiseks vaja minna ravimeid või teraapiat.

Uni ise pole su ainus mure

Probleem: sul on teisi kroonilisi tervisehädasid või koged veidraid sümptomeid, mis hoiavad sind öösel üleval.

Depressioon, krooniline valu ja muud tervisemured võivad olla põhjuseks, miks sa ei saa rahulikult magada. Mõned spetsiifilised seisundid, nagu näiteks rahutute jalgade sündroom, võivad aga just öösiti kõige hullemal moel avalduda. Kui sinu und segab midagi sellist, peaksid kindlasti pöörduma arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles