Tuntud psühhiaatri väljaütlemine solvab haigeid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Paldiski maanteel ilutseb Seewaldi psühhiaatrikliiniku kõrval suur, pilkupüüdev reklaamplakat. «Täiesti hull film!» ütleb sellel tuntud psühhiaater Jüri Ennet, reklaamides praegu kinodes jooksvat õudusfilmi «Kihv». 

«Kui mõelda selle peale, et vaimse tervise probleemidega kaasneb niigi väga suur stigma ja häbimärgistamine ja sõnu nagu «hull» kasutatakse erinevates tähendustes, vahel ka sõimusõnana, siis võib see olla mõnele inimesele ka haavav,» arvas Seewaldi kliinikus töötav kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Jüri Enneti hinnangul ei ole tema reklaamis osalemises midagi kohatut. «Siin haigeid küll keegi solvanud ei ole, pole mõelnudki. Kui see kedagi solvab, siis vabandan,» ütles ta. Samuti kinnitas mees, et pole reklaami eest tasu saanud.

Ehkki esialgu jääb plakatit vaadates mulje, justkui reklaamis oleks lihtsalt kasutatud Enneti filmi kohta antud kommentaari, selgub filmilevitajalt aru pärides, et päris nii see ei ole. 

Forum Cinemas ASi filmilevituse pealiku Siim Rohtla selgitusel lepiti psühhiaatriga eelnevalt kokku, et talle näidatakse filmi ja tema kommenteerib seda reklaami tarbeks. «Selliste väikeste filmide puhul, nagu «Kihv» seda on, on minul kui filmi levitajal tavaliselt väga pisike eelarve ja siis tuleb midagi kavalat välja mõelda, mida saab mõõduka eelarvega teha ja mis silma paistaks,» märkis ta. 

Rohtla sõnul oli see esimene kord, kui nad filmi sellisel moel reklaamida otsustasid, ning ilmselt ka esimene kord Eestis tervikuna. «Käisime Ennetiga rääkimas, näitasime talle filmi – talle täitsa meeldis ja siis ta oli nõus oma nägu plakati peale panema.»

Psühhiaater pidas filmi heaks vaba aja veetmise tükiks, mida ta ei nimetakski õudusfilmiks. Pigem tekitavat film mõtteid, ehkki kogu süžee on Enneti sõnul kergelt üle võlli. 

Levitaja tõdes, et kuigi reklaam ise on kõvasti tähelepanu püüdnud, pelgab laiem publik seda filmi vaatama tulla. «See on tõesti nii imelik film. Ameerika kriitikud kasutasid ühte kolmetähelist lühendit, mis algab kaksisveega – et kui sa tuled saalist välja, siis mõtled, et mis asja ma just vaatasin?»

Rohtla ei soovita «Kihva» alaealistele ega nõrganärvilistele, ent kõik, kellele musta huumoriga õudusfilmid meeldivad, võiksid tema sõnul filmi vaatama tulla.

Filmis vaevleb antikangelane Howard (Michael Parks) raskekujuliste pettekujutelmade küüsis, mis sunnivad teda noort saatejuhti Wallace’it (Justin Long) vägivaldselt vangistama ja muutma morsaks, kes kunagi tema elu päästis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles