Kaheksa soovitust hea une tagamiseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni.
Uni. Foto: SCANPIX

Kõige olulisem unetervisealane nõuanne puudutab regulaarsust: hea une aluseks on ühtlane ärkveloleku ja une rütm kogu nädala jooksul. Kõrva-nina-kurguarst ja unearst Heisl Vaher jagab kliinik.ee’s soovitusi, mida tuleks veel meeles pidada.

Une puhul on oluline mõõdukus, magamiseks tuleb kulutada piisav aeg: mitte liialt kaua ning mitte liialt vähe. Meeles tuleb pidada individuaalseid erinevusi, näiteks liigse päevase väsimuse korral jälgida esmalt, kas magate vähemalt kaheksa tundi öö jooksul. Samas on küllalt inimesi, kes vajavad väljapuhkamiseks märksa vähem kui kaheksatunnist ööund. 

Lisaks küllaldasele uneajale tuleks meeles pidada järgmiseid hea une nõuandeid:

1. Kui öise unega on probleeme, vältige päevaseid uinakuid, kuna need võivad öist unerütmi häirida.

2. Vältige stimuleerivate ainete, nagu kofeiini, nikotiini ja alkoholi tarbimist liialt lähedal uneajale. Alkoholi tuntakse küll kui lõõgastajat, mis võib aidata uinuda, kuid samas toob alkoholi lagundamine organismis kaasa rahutu une.

3. Treening võib soodustada head unerütmi, kuid tugev treening tuleks läbi viia hommikupoolikul või ennelõunal. Lõdvestavad joogaharjutused on aga enne uinumist soovitatavad.

4. Tugev toidukord enne magamaminekut võib und häirida. Ka võivad unehäireid kaasa tuua muutused dieedis.

5. Oluline on viibida piisavalt päevavalguses, kuna loomulik valgus reguleerib une-ärkvelolekurütmi.

6. Pange paika magamaminekule eelnevad rituaalid. Mõned tunnid enne magamaminekut tuleks vältida tuliseid arutelusid. Ka töömõtted ja -plaanid võivad magamajäämist häirida.

7. Voodi on magamise jaoks. Telerivaatamine, raadiokuulamine ning lugemine toimugu väljaspool voodit.

8. Muutke oma magamistuba lõdvestavaks ja õdusaks ruumiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles